Mistrzowski biszkopt z Olejem z Esencją Masła
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 7 jaj
- 240 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru
- 140 ml Oleju z Esencją Masła
- 140 ml wody
Mistrzyni cukiernictwa, tegoroczna zdobywczyni tytułu branżowej osobowości roku na targach Expo Sweet i właścicielka pracowni Jula Smakula – Ewa Drzewicka zdradza swój przepis na fantastyczny, wilgotny i pachnący masłem biszkopt czekoladowy (tłuszczowy).
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie mieszając na najniższych obrotach maszyny, dodajemy żółtka.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą.
Łączymy też wodę z Olejem z Esencją Masła.
Do masy jajecznej naprzemiennie, niedużymi porcjami, dodajemy mieszankę suchą i płyn. Mieszamy dość długo, na najniższych obrotach, aby ciasto nie opadło.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 50 min.