Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Mistrzowski biszkopt z Olejem z Esencją Masła

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

  • 7 jaj
  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru
  • 140 ml Oleju z Esencją Masła
  • 140 ml wody

Mistrzyni cukiernictwa, tegoroczna zdobywczyni tytułu branżowej osobowości roku na targach Expo Sweet i właścicielka pracowni Jula Smakula – Ewa Drzewicka zdradza swój przepis na fantastyczny, wilgotny i pachnący masłem biszkopt czekoladowy (tłuszczowy).

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie mieszając na najniższych obrotach maszyny, dodajemy żółtka.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą.
Łączymy też wodę z Olejem z Esencją Masła.
Do masy jajecznej naprzemiennie, niedużymi porcjami, dodajemy mieszankę suchą i płyn. Mieszamy dość długo, na najniższych obrotach, aby ciasto nie opadło.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 50 min.

Przewiń do góry