Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort rumowy

Tort rumowy - Banner


Tort w sam raz na jesienne okazje – aromatyczny, o wyraziście czekoladowym smaku. Poznaj i wypróbuj naszą propozycję.

Receptura

Biszkopt czekoladowy

Wkładka z czerwoną porzeczką

  • Porzeczki w żelu 200 g
  • Żelatyna 8 g
  • Woda 16 g

Mus

  • Cukier 30 g
  • Śmietana 180 g
  • Żółtka 60 g
  • Żelatyna 10 g
  • Woda 20 g
  • Czekolada mleczna 33% 120 g
  • Czekolada deserowa 53% 300 g
  • Rum 60 g
  • Ubita śmietana 400 g

TECHNIKA WYKONANIA

Jak zrobić biszkopt czekoladowy?

Białko ubij na sztywną masę wsypując cukier w dwóch etapach. Następnie dodaj żółtka. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i połącz je z masą jajeczną. Na koniec delikatnie wymieszaj całość z rozpuszczoną margaryną. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 220℃ przez 8 minut.

Wkładka do tortu z czerwoną porzeczką

Żelatynę namocz w wodzie. Porzeczkę podgrzej i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.

Mus z rumem

Żelatynę namocz w wodzie. Cukier, śmietanę i żółtka wymieszaj i podgrzej do 84℃, dodaj namoczoną żelatynę. Następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodaj rum. Na koniec całość połącz z ubitą śmietaną delikatnie mieszając.

Wykończenie tortu

Do rantu przełóż biszkopt czekoladowy i wlej 1/4 musu. Ułóż żelkę z porzeczki i zalej musem. Połóż następny biszkopt i wlej mus do końca rantu. Schłodzony tort wykończ polewą czekoladową i udekoruj: czekoladą, karmelem i porzeczką.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii