Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Biszkopt z Olejem z Esencją Masła

Biszkopt z Olejem z Esencją Masła - Banner

Mistrzyni cukiernictwa, zdobywczyni tytułu branżowej osobowości roku 2019 na targach Expo Sweet i właścicielka pracowni Jula Smakula – Ewa Drzewicka zdradza swój przepis na fantastyczny, wilgotny i pachnący masłem biszkopt czekoladowy (tłuszczowy).

Receptura

  • Jaja7 szt
  • Mąka pszenna240 g
  • Kakao50 g
  • Kawa mielona 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia4 łyżeczki
  • Cukier 300 g
  • Olej z Esencją Masła zobacz140 ml
  • Woda140 ml

TECHNIKA WYKONANIA

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie, mieszając na najniższych obrotach maszyny, dodaj żółtka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą.
Połącz też wodę z Olejem z Esencją Masła.
Do masy jajecznej naprzemiennie, niedużymi porcjami, dodawaj mieszankę suchą i płyn. Mieszaj dość długo, na najniższych obrotach, aby ciasto nie opadło.
Piecz w temperaturze 160°C, przez około 50 min.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekruchetartymonoporcjetorty

Inne przepisy z tej kategorii