Biszkopt z Olejem z Esencją Masła
Mistrzyni cukiernictwa, zdobywczyni tytułu branżowej osobowości roku 2019 na targach Expo Sweet i właścicielka pracowni Jula Smakula – Ewa Drzewicka zdradza swój przepis na fantastyczny, wilgotny i pachnący masłem biszkopt czekoladowy (tłuszczowy).
Receptura
- Jaja7 szt
- Mąka pszenna240 g
- Kakao50 g
- Kawa mielona 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia4 łyżeczki
- Cukier 300 g
- Olej z Esencją Masła zobacz140 ml
- Woda140 ml
TECHNIKA WYKONANIA
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie, mieszając na najniższych obrotach maszyny, dodaj żółtka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą.
Połącz też wodę z Olejem z Esencją Masła.
Do masy jajecznej naprzemiennie, niedużymi porcjami, dodawaj mieszankę suchą i płyn. Mieszaj dość długo, na najniższych obrotach, aby ciasto nie opadło.
Piecz w temperaturze 160°C, przez około 50 min.
biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekruchetartymonoporcjetorty