Muffinki jogurtowe z kakao i borówkami
Muffinki
- 950 g Kruszwica Muffin
- 320 g woda
- 50 g kakao ekstra ciemne
- 360 g olej Maestro Świeżość
- 200 g naturalny jogurt typu greckiego
- 100 g borówka amerykańska
- 100 g dropsy drobne czekoladowe
Krem Raffaelo
- 400 g Kruszwica Royal
- 900 g bardzo zimne mleko 3,2%
- 100 g likier kokosowy Malibu
- 150 g kokos drobny
- 150 g mleka kokosowego
- 250 g ubitej śmietany kremówki 36%
Słodki, kokosowy krem, aromatyczne kakao, pachnące latem borówki amerykańskie i doskonałe ciastko – takiej muffince nikt się nie oprze. Jak je przygotować? Swój tajny przepis zdradza Mistrz Świat w Cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski.
Wykonanie Muffinków:
Do misy wsypać mieszankę Kruszwicę Muffin, kakao, dolać wodę, olej Maestro Świeżość i naturalny jogurt typu greckiego. Za pomocą mieszadła typu liść, połączyć na jednolitą masę mieszając przez 1 minutę na wolnych obrotach i 3 minuty na szybkich. Do gotowej masy na muffinki wsypać borówki amerykańskie i dropsy czekoladowe. Delikatnie zamieszać. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i porcjować w papilotki (do połowy). Odpiec w temp. 180-200˚C przez około 25-30 minut.
Wykonanie Kremu Raffaelo:
Kokos zaparzyć wrzącym mlekiem kokosowym – zagotować – odparować nadmiar płynu i ostudzić. Z mieszanki Kruszwica Royal, zimnego mleka i likieru kokosowego przygotować krem. Wsypać wszystko do misy miksera i ubijać przez 1 minutę na wolnych obrotach i 4 minuty na szybkich. Dodać zaparzony i ostudzony kokos – połączyć na wolnych obrotach. Do kremu kokosowego dodać ubitą śmietanę delikatnie połączyć na jednolita masę. Krem przełożyć do worka i dekorować wypieczone, ostudzone muffinki.