Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort Cherry

Biszkopt czekoladowy:

  • żółtka 150 g
  • jajka 400 g
  • białka 250 g
  • cukier 400 g
  • mąka pszenna 90 g
  • mąka ziemniaczana 20 g
  • kakao 90 g
  • proszek do pieczenia 16 g

 

Żelka wiśniowa:

  • wiśni w żelu 200 g
  • żelatyna 6 g

 

Śmietanka z wiśniówką:

  • śmietana 100 g
  • czekolada biała 200 g
  • wódka wiśniowa 6 g
  • żelatyna 10 g
  • woda 20 g
  • ubita śmietana 500 g
  • woda 10 g

Tort Cherry jest  bardzo popularny na całym świecie. Zazwyczaj ciasto składa się z kilku warstw ciasta czekoladowego, przełożonego bitą śmietaną i wiśniami. Tort jest lekki i nie za słodki, a przy tym piękny i elegancki. Idealnie sprawdza się podczas oficjalnych uroczystości.

 

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

Żółtka, jajka i 280 g cukru ubij następnie ubite na sztywno białka z pozostałą ilością cukru. Połącz dwie masy ze sobą i na koniec z sypkimi składnikami. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 220°C.

 

ŻELKA WIŚNIOWA:

Żelatynę namocz w wodzie. Wiśnie podgrzej i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.

 

ŚMIETANKA Z WIŚNIÓWKĄ:

Śmietanę zagotuj, a następnie dodaj namoczoną żelatynę, białą czekoladę i wiśniówkę. Na koniec delikatnie połącz z ubitą śmietaną.

 

Do rantu włóż biszkopt czekoladowy i wlej ¼ musu, na który połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem, wlewając do końca rantu mus. Schłodzony tort obsmaruj ubitą słodką śmietaną i udekoruj go wiśniami i czekoladą.

Przewiń do góry