Tort Cherry
Biszkopt czekoladowy:
- żółtka 150 g
- jajka 400 g
- białka 250 g
- cukier 400 g
- mąka pszenna 90 g
- mąka ziemniaczana 20 g
- kakao 90 g
- proszek do pieczenia 16 g
Żelka wiśniowa:
- wiśni w żelu 200 g
- żelatyna 6 g
Śmietanka z wiśniówką:
- śmietana 100 g
- czekolada biała 200 g
- wódka wiśniowa 6 g
- żelatyna 10 g
- woda 20 g
- ubita śmietana 500 g
- woda 10 g
Tort Cherry jest bardzo popularny na całym świecie. Zazwyczaj ciasto składa się z kilku warstw ciasta czekoladowego, przełożonego bitą śmietaną i wiśniami. Tort jest lekki i nie za słodki, a przy tym piękny i elegancki. Idealnie sprawdza się podczas oficjalnych uroczystości.
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
Żółtka, jajka i 280 g cukru ubij następnie ubite na sztywno białka z pozostałą ilością cukru. Połącz dwie masy ze sobą i na koniec z sypkimi składnikami. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 220°C.
ŻELKA WIŚNIOWA:
Żelatynę namocz w wodzie. Wiśnie podgrzej i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.
ŚMIETANKA Z WIŚNIÓWKĄ:
Śmietanę zagotuj, a następnie dodaj namoczoną żelatynę, białą czekoladę i wiśniówkę. Na koniec delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
Do rantu włóż biszkopt czekoladowy i wlej ¼ musu, na który połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem, wlewając do końca rantu mus. Schłodzony tort obsmaruj ubitą słodką śmietaną i udekoruj go wiśniami i czekoladą.