Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort cherry (z żelką wiśniową)

Tort Cherry

Tort Cherry jest bardzo popularny na całym świecie. Zazwyczaj ciasto składa się z kilku warstw ciasta czekoladowego, przełożonego bitą śmietaną i wiśniami. Tort jest lekki i nie za słodki, a przy tym piękny i elegancki. Idealnie sprawdza się podczas oficjalnych uroczystości.

Receptura

Biszkopt czekoladowy:

  • Żółtka150 g
  • Jajka400 g
  • Białka250 g
  • Cukier250 g
  • Mąka pszenna90 g
  • Mąka ziemniaczana20 g
  • Kakao90 g
  • Proszek do pieczenia16 g

Żelka wiśniowa:

  • Wiśnie w żelu200 g
  • Żelatyna6 g

Śmietanka z wiśniówką:

  • Śmietana100 g
  • Czekolada biała200 g
  • Wódka wiśniowa6 g
  • Żelatyna10 g
  • Woda20 g
  • Ubita śmietana500 g
  • woda10 g

TECHNIKA WYKONANIA

Żółtka, jajka i 280 g cukru ubij, następnie ubite na sztywno białka wymieszaj z pozostałą ilością cukru. Połącz dwie masy ze sobą i na koniec z sypkimi składnikami. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 220°C.

Żelka wiśniowa do tortu

Żelatynę namocz w wodzie. Wiśnie podgrzej i dodaj do nich namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.

Śmietanka z wiśniówką

Śmietanę zagotuj, a następnie dodaj namoczoną żelatynę, białą czekoladę i wiśniówkę. Na koniec delikatnie połącz z ubitą śmietaną.

Do rantu włóż biszkopt czekoladowy i wlej ¼ musu i połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem wlewając do końca rantu mus. Schłodzony tort obsmaruj ubitą słodką śmietaną i udekoruj go wiśniami i czekoladą.

biszkoptkremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii