Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort rubinowy pierścień

Tort rubinowy pierścień  - Image

Rubinowy pierścień z pewnością wyróżnia się na tle innych tortów. Stylowe, efektowne wykończenie z rubinowej czekolady kryje bogactwo smaków i faktur. Mus Campari i porzeczkowa żelka na kakaowym biszkopcie to nowoczesna propozycja na wyjątkowe okazje, którą warto mieć w swojej witrynie. Podpowiadamy jak przygotować ten oryginalny tort.

Receptura

Mus camparii

  • Cukier kryształ 50 g
  • Śmietana 36%250 g
  • Żółtka150 g
  • Czekolada rubinowa800 g
  • Ubita śmietana800 g
  • Campari100 g
  • Żelatyna20 g
  • Woda40 g

Żelka z czerwonej porzeczki

  • Czerwona porzeczka – pulpa500 g
  • Żelatyna20 g
  • Woda40 g

Biszkopt kakaowy

Polewa rubinowa

  • Śmietana kremowa400 g
  • Cukier kryształ140 g
  • Żelatyna8 g
  • Woda16 g
  • Czekolada rubinowa260 g
  • Barwnik czerwony

Dekoracja

  • Karmel
  • Złoto w płatkach
  • Świeża czerwona porzeczka

Mus Camparii

  • Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

  • Śmietanę, cukier i żółtka ubij na parze, dodaj namoczoną żelatynę, następnie rozpuszczoną czekoladę oraz Campari.

  • Na koniec delikatnie połącz z ubitą śmietaną.

Żelka z czerwonej porzeczki do tortu

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę z czerwonej porzeczki podgrzej i połącz z namoczoną żelatyną. Wylej żelkę na blachę wyłożoną pergaminem i zamroź.

Przepis na biszkopt kakaowy

Kruszwica Biszkopt, jaja i napar ubijaj przez 10 minut na szybkich obrotach. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem silikonowym, równomiernie rozsmaruj i odpiecz w temperaturze 240℃ przez około 4-6 minut.

Polewa rubinowa

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Śmietanę zagotuj z cukrem, dodaj namoczoną żelatynę, a na koniec czekoladę. Całość zblenduj na jednolitą masę. Dodaj barwnik w niewielkiej ilości, do uzyskania odpowiedniego koloru.

Składanie

Foremkę silikonową wypełnij musem do 1/3 wysokości, dokładnie pokrywając boki.
W musie zatop żelkę z czerwonej porzeczki (zrób to z wyczuciem tak, aby żelka znajdowała się na środku foremki). Całość przykryj biszkoptem.
W razie potrzeby uzupełnij musem tak, by cała forma była wypełniona.
Zamroź.

Dobrze zmrożony mus wyciągnij z formy i oblej rubinową polewą. Udekoruj.

biszkoptczekoladadekoracjemusymonoporcjetorty

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty