Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort "Dla mamy"

Dzień Matki obchodzony jest 26 maja. Święto to jest poświęcone wszystkim matkom, w podziękowaniu za ich trud, poświęcenie oraz miłość. Jaki prezent wybrać z okazji jej święta? Każda mama chciałaby otrzymać w tym dniu coś prosto z serca! Przygotuj jej pyszny deser i spędźcie razem cudowny dzień!

Receptura

Biszkopt migdałowy:

  • Białko180 g
  • Cukier kryształ 45 g
  • Mączka migdałowa150 g
  • Cukier puder150 g
  • Mąka pszenna30 g

Wkładka malinowa:

  • Pulpa malinowa200 g
  • Cukier kryształ10 g
  • Żelatyna8 g
  • Woda16 g

Mus malinowy:

  • Maliny 500 g
  • Cukier100 g
  • Żelatyna25 g
  • Woda50 g
  • Śmietana750 g

TECHNIKA WYKONANIA

Biszkopt z mielonych migdałów

Ubij białko dodając na 2 razy cukier kryształ. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj i połącz z ubitym białkiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na papier równo rozsmaruj. Upiecz.

Wkładka malinowa do tortu

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę i cukier zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Po zastygnięciu wytnij pożądany kształt.

Jak zrobić mus malinowy?

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Maliny i cukier podgrzej, dodaj namoczoną żelatynę, ostudź, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Wykończenie tortu - krok po kroku

Do okrągłego rantu włóż biszkopt, nałóż warstwę musu, następnie wkładkę malinową. Zalej musem, przykryj biszkoptem i na koniec wykończ równo musem. Na torcie naszprycuj małe serduszko i włóż do zamrażarki. Wykończ tort białym zamszem, serduszko wypełnij czerwonym żelem i udekoruj czekoladą, malinami i pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

kremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii