Tort orzechowy
BISZKOPT ORZECHOWY:
- 7 jaj
- cukier kryształ 215 g
- mąka pszenna 100 g
- orzechy włoskie (drobne) 100 g
KREM ORZECHOWY:
- krem Russel 500 g
- orzechy włoskie (drobne) 150 g
- pasta orzechowa 30 g
- kakao 15 g
- wódka orzechowa 40 g
KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI – 100 g
NAKROPKA:
- cukier kryształ 75 g
- woda 150 g
- wódka orzechowa 30 g
Biszkoptowy tort orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem Russel to niebanalna propozycja, która zachwyci każdego.
BISZKOPT ORZECHOWY:
Orzechy posiekać drobno i wymieszać z mąką. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli, w 2 częściach, cukier kryształ. Do ubitych białek dodać żółtka, całość delikatnie połączyć, a następnie wymieszać z mąką i orzechami. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w 220 C przez 8 minut.
KREM ORZECHOWY:
Połączyć ze sobą krem Russel, drobno posiekane orzechy włoskie, pastę orzechową i kakao. Następnie dodać porcję wódki orzechowej i całość jeszcze raz wymieszać ze sobą.
NAKROPKA:
Zagotować wodę z cukrem. Poczekać aż ostygnie, wtedy dolać do niej orzechówkę i całość wymieszać ze sobą.
TORT:
Każdy z biszkoptów nakropić. Pierwszą warstwę biszkoptu posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie kremem. Przełożyć kolejnym biszkoptem i posmarować go kremem. Ułożyć w ten sposób 4 warstwy. Tort wykańczamy rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Dekorujemy czekoladą i orzechami.