Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort orzechowy

BISZKOPT ORZECHOWY:

  • 7 jaj
  • cukier kryształ 215 g
  • mąka pszenna 100 g
  • orzechy włoskie (drobne) 100 g

KREM ORZECHOWY:

  • krem Russel 500 g
  • orzechy włoskie (drobne) 150 g
  • pasta orzechowa 30 g
  • kakao 15 g
  • wódka orzechowa 40 g

KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI – 100 g

NAKROPKA:

  • cukier kryształ 75 g
  • woda 150 g
  • wódka orzechowa 30 g

 

Biszkoptowy tort orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem Russel to niebanalna propozycja, która zachwyci każdego.  

BISZKOPT ORZECHOWY:

Orzechy posiekać drobno i wymieszać z mąką. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli, w 2 częściach, cukier kryształ. Do ubitych białek dodać żółtka, całość delikatnie połączyć, a następnie wymieszać z mąką i orzechami. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec  w 220 C przez  8 minut.

KREM ORZECHOWY:

Połączyć ze sobą krem Russel, drobno posiekane orzechy włoskie, pastę orzechową i kakao. Następnie dodać porcję wódki orzechowej i całość jeszcze raz wymieszać ze sobą.

NAKROPKA:

Zagotować wodę z cukrem. Poczekać aż ostygnie, wtedy dolać do niej orzechówkę i całość wymieszać ze sobą.

TORT:

Każdy z biszkoptów nakropić. Pierwszą warstwę biszkoptu posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie kremem. Przełożyć kolejnym biszkoptem i posmarować go kremem. Ułożyć w ten sposób 4 warstwy. Tort wykańczamy rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Dekorujemy czekoladą i orzechami.

 

Przewiń do góry