Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort orzechowy

Tort orzechowy - Banner

Biszkoptowy tort orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem Russel to niebanalna propozycja, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających klientów..

Receptura

Biszkopt orzechowy:

  • jaja7 szt.
  • cukier kryształ 215 g
  • mąka pszenna 100 g
  • orzechy włoskie (drobne) 100 g

Krem orzechowy:

  • krem Russel 500 g
  • orzechy włoskie (drobne)150 g
  • pasta orzechowa 30 g
  • kakao 15 g
  • wódka orzechowa 40 g
  • konfitura z czarnej porzeczki 100 g

Nakropka:

  • cukier kryształ 75 g
  • woda 150 g
  • wódka orzechowa 30 g

Technika wykonania

Jak zrobić biszkopt orzechowy?

Orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z mąką. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając powoli, w 2 częściach, cukier kryształ. Do ubitych białek dodaj żółtka, całość delikatnie połącz, a następnie wymieszaj z mąką i orzechami. Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w 220°C przez 8 minut.

Jak zrobić krem orzechowy

Połącz ze sobą krem Russel, drobno posiekane orzechy włoskie, pastę orzechową i kakao. Następnie dodaj porcję wódki orzechowej i całość jeszcze raz wymieszaj ze sobą.

Nakropka (poncz)

Zagotuj wodę z cukrem. Poczekaj aż ostygnie, wtedy dolej do niej orzechówkę i całość dobrze wymieszaj.

Wykończenie tortu

Nakrop każdy z biszkoptów. Pierwszą warstwę biszkoptu posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie kremem. Przełóż kolejnym biszkoptem i posmaruj go kremem. Ułóż w ten sposób 4 warstwy. Tort wykończ rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Dekoruj czekoladą i orzechami.

biszkoptkremytorty

Inne przepisy z tej kategorii