Przepis na tort wiśniowy
Wiśnie to owoce niezwykle szlachetne. Nadają deserom wyjątkowej elegancji, więc doskonale sprawdzają się w tortach na specjalne okazje. Ich smak wydobędzie dodatkowo korzenna nuta rolady czekoladowej, która stanowi bazę do tego deseru.
Receptura
Rolada czekoladowa z nutą korzenną:
- Kruszwica Biszkopt500 g
- jaja375 g
- woda100 g
- kakao30 g
- cukier puder30 g
- przyprawy piernikowe10 g
Mus wiśniowy:
- pulpa wiśniowa250 g
- cukier100 g
- żelatyna 15 g
- woda30 g
- ubita śmietana380 g
Żelka wiśniowa:
- wiśnie w żelu250 g
- żelatyna8 g
- woda16 g
Polewa wiśniowa:
- kompot wiśniowy 200 g
- cukier kryształ250 g
- śmietana 30%200 g
- syrop glukozowy 50 g
- mleko w proszku250 g
- żelatyna 18 g
- woda50 g
- barwnik czerwony
Technika wykonania
Rolada czekoladowa
Wszystkie składniki ubij mikserem za pomocą rózgi, przez 10 minut na szybkich obrotach. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, równomiernie rozsmaruj. Wypiekaj w temp. 240˚C, przez około 4 - 6 minut.
Mus wiśniowy do tortu
Żelatynę namocz, pulpę z cukrem podgrzej, połącz z namoczoną żelatyną. Odstaw do ostudzenia, następnie .połącz delikatnie z ubitą śmietaną.
Żelka wiśniowa do tortu
Wiśnie podgrzej i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewa wiśniowa
Kompot, cukier, śmietanę i syrop zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę i mleko w proszku. Zblenduj i przecedź przez sito, na koniec zabarw.
Składanie tortu wiśniowego krok po kroku
Z rolady biszkoptowej wytnij dwa biszkopty. Do rantu włóż biszkopt i delikatnie nasącz. Przełóż część musu wiśniowego. Włóż żelkę wiśniową. Zakryj musem wiśniowym. Wszystko przykryj kolejnym biszkoptem, lekko nasącz. Przykryj pozostałą częścią musu, dokładnie wyrównaj, zamroź. Wyciągnij schłodzony tort z rantu, oblej polewą, udekoruj według uznania.