Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na tort wiśniowy

Przepis na tort wiśniowy - Banner

Wiśnie to owoce niezwykle szlachetne. Nadają deserom wyjątkowej elegancji, więc doskonale sprawdzają się w tortach na specjalne okazje. Ich smak wydobędzie dodatkowo korzenna nuta rolady czekoladowej, która stanowi bazę do tego deseru.

Receptura

Rolada czekoladowa z nutą korzenną:

  • Kruszwica Biszkopt500 g
  • jaja375 g
  • woda100 g
  • kakao30 g
  • cukier puder30 g
  • przyprawy piernikowe10 g

Mus wiśniowy:

  • pulpa wiśniowa250 g
  • cukier100 g
  • żelatyna 15 g
  • woda30 g
  • ubita śmietana380 g

Żelka wiśniowa:

  • wiśnie w żelu250 g
  • żelatyna8 g
  • woda16 g

Polewa wiśniowa:

  • kompot wiśniowy 200 g
  • cukier kryształ250 g
  • śmietana 30%200 g
  • syrop glukozowy 50 g
  • mleko w proszku250 g
  • żelatyna 18 g
  • woda50 g
  • barwnik czerwony

Technika wykonania

Rolada czekoladowa

Wszystkie składniki ubij mikserem za pomocą rózgi, przez 10 minut na szybkich obrotach. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, równomiernie rozsmaruj. Wypiekaj w temp. 240˚C, przez około 4 - 6 minut.

Mus wiśniowy do tortu

Żelatynę namocz, pulpę z cukrem podgrzej, połącz z namoczoną żelatyną. Odstaw do ostudzenia, następnie .połącz delikatnie z ubitą śmietaną.

Żelka wiśniowa do tortu

Wiśnie podgrzej i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Polewa wiśniowa

Kompot, cukier, śmietanę i syrop zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę i mleko w proszku. Zblenduj i przecedź przez sito, na koniec zabarw.

Składanie tortu wiśniowego krok po kroku

Z rolady biszkoptowej wytnij dwa biszkopty. Do rantu włóż biszkopt i delikatnie nasącz. Przełóż część musu wiśniowego. Włóż żelkę wiśniową. Zakryj musem wiśniowym. Wszystko przykryj kolejnym biszkoptem, lekko nasącz. Przykryj pozostałą częścią musu, dokładnie wyrównaj, zamroź. Wyciągnij schłodzony tort z rantu, oblej polewą, udekoruj według uznania.

biszkoptdekoracjekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii