Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort wiśniowy

Rolada czekoladowa z nutą korzenną:

Mus wiśniowy:

  • 250g pulpy wiśniowej
  • 100g cukru
  • 15g żelatyny
  • 30g wody
  • 380g ubitej śmietany

Żelka wiśniowa

  • 250g wiśni w żelu
  • 8g żelatyny
  • 16g wody

Polewa wiśniowa:

  • 200g kompotu wiśniowego
  • 250g cukru kryształ
  • 200g śmietany 30%
  • 50g syropu glukozowego
  • 250 g mleka w proszku
  • 18g żelatyny
  • 50g wody
  • barwnik czerwony

Wiśnie to owoce niezwykle szlachetne. Nadają deserom szlachetności i podniosłego charakteru, więc doskonale sprawdzają się w tortach na specjalne okazje. Ich smak wydobędzie dodatkowo korzenna nuta rolady czekoladowej, która stanowi bazę do tego wypieku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ROLADA CZEKOLADOWA Z NUTĄ KORZENNĄ

Wszystkie składniki ubić mikserem za pomocą rózgi przez 10 minut na szybkich obrotach. Przygotowane ciasto przełożyć na blachę, równomiernie rozsmarować. Wypiec. Temp 240˚C, czas około 4-6 minut.

MUS WIŚNIOWY

Żelatynę namoczyć, pulpę z cukrem podgrzać, dodać namoczoną żelatynę, ostudzić i na koniec połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

ŻELKA WIŚNIOWA

Wiśnie podgrzewamy i dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

POLEWA WIŚNIOWA

Kompot, cukier, śmietanę i syrop zagotować, dodać namoczoną żelatynę i mleko w proszku. Zblendować i przecedzić przez sito, na koniec zabarwić.

 

SKŁADANIE

Z rolady biszkoptowej wyciąć dwa biszkopty. Do rantu włożyć biszkopt, delikatnie nasączyć. Przełożyć część musu wiśniowego. Włożyć żelkę wiśniową. Zakryć musem wiśniowym. Wszystko przykryć kolejnym biszkoptem, lekko nasączyć. Przykryć pozostałą częścią musu, dokładnie wyrównać, zamrozić. Wyciągnąć schłodzony tort z rantu, oblać polewą, udekorować według uznania.

 

 

Przewiń do góry