Tort wiśniowy
Rolada czekoladowa z nutą korzenną:
- 500g KRUSZWICA BISZKOPT
- 375g jaj
- 100g wody
- 30g kakao
- 30g cukru pudru
- 10g przypraw piernikowych
Mus wiśniowy:
- 250g pulpy wiśniowej
- 100g cukru
- 15g żelatyny
- 30g wody
- 380g ubitej śmietany
Żelka wiśniowa
- 250g wiśni w żelu
- 8g żelatyny
- 16g wody
Polewa wiśniowa:
- 200g kompotu wiśniowego
- 250g cukru kryształ
- 200g śmietany 30%
- 50g syropu glukozowego
- 250 g mleka w proszku
- 18g żelatyny
- 50g wody
- barwnik czerwony
Wiśnie to owoce niezwykle szlachetne. Nadają deserom szlachetności i podniosłego charakteru, więc doskonale sprawdzają się w tortach na specjalne okazje. Ich smak wydobędzie dodatkowo korzenna nuta rolady czekoladowej, która stanowi bazę do tego wypieku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ROLADA CZEKOLADOWA Z NUTĄ KORZENNĄ
Wszystkie składniki ubić mikserem za pomocą rózgi przez 10 minut na szybkich obrotach. Przygotowane ciasto przełożyć na blachę, równomiernie rozsmarować. Wypiec. Temp 240˚C, czas około 4-6 minut.
MUS WIŚNIOWY
Żelatynę namoczyć, pulpę z cukrem podgrzać, dodać namoczoną żelatynę, ostudzić i na koniec połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.
ŻELKA WIŚNIOWA
Wiśnie podgrzewamy i dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
POLEWA WIŚNIOWA
Kompot, cukier, śmietanę i syrop zagotować, dodać namoczoną żelatynę i mleko w proszku. Zblendować i przecedzić przez sito, na koniec zabarwić.
SKŁADANIE
Z rolady biszkoptowej wyciąć dwa biszkopty. Do rantu włożyć biszkopt, delikatnie nasączyć. Przełożyć część musu wiśniowego. Włożyć żelkę wiśniową. Zakryć musem wiśniowym. Wszystko przykryć kolejnym biszkoptem, lekko nasączyć. Przykryć pozostałą częścią musu, dokładnie wyrównać, zamrozić. Wyciągnąć schłodzony tort z rantu, oblać polewą, udekorować według uznania.