Przepis na tort wiśniowy
Wiśnie to owoce niezwykle szlachetne. Nadają deserom wyjątkowej elegancji, więc doskonale sprawdzają się w tortach na specjalne okazje. Ich smak wydobędzie dodatkowo korzenna nuta rolady czekoladowej, która stanowi bazę do tego deseru.
Receptura
Rolada czekoladowa z nutą korzenną
- Kruszwica Biszkopt zobacz500 g
- Jaja375 g
- Woda100 g
- Kakao30 g
- Cukier puder30 g
- Przyprawy piernikowe10 g
Mus wiśniowy
- Pulpa wiśniowa250 g
- Cukier100 g
- Żelatyna 15 g
- Woda30 g
- Ubita śmietana380 g
Żelka wiśniowa
- Wiśnie w żelu250 g
- Żelatyna8 g
- Woda16 g
Polewa wiśniowa
- Kompot wiśniowy 200 g
- Cukier kryształ250 g
- Śmietana 30%200 g
- Syrop glukozowy 50 g
- Mleko w proszku250 g
- Żelatyna 18 g
- Woda50 g
- Barwnik czerwony
TECHNIKA WYKONANIA
Rolada czekoladowa
Wszystkie składniki ubij mikserem za pomocą rózgi, przez 10 minut na szybkich obrotach. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, równomiernie rozsmaruj. Wypiekaj w temp. 240˚C, przez około 4 - 6 minut.
Mus wiśniowy do tortu
Żelatynę namocz, pulpę z cukrem podgrzej, połącz z namoczoną żelatyną. Odstaw do ostudzenia, następnie .połącz delikatnie z ubitą śmietaną.
Żelka wiśniowa do tortu
Wiśnie podgrzej i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewa wiśniowa
Kompot, cukier, śmietanę i syrop zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę i mleko w proszku. Zblenduj i przecedź przez sito, na koniec zabarw.
Składanie tortu wiśniowego krok po kroku
Z rolady biszkoptowej wytnij dwa biszkopty. Do rantu włóż biszkopt i delikatnie nasącz. Przełóż część musu wiśniowego. Włóż żelkę wiśniową. Zakryj musem wiśniowym. Wszystko przykryj kolejnym biszkoptem, lekko nasącz. Przykryj pozostałą częścią musu, dokładnie wyrównaj, zamroź. Wyciągnij schłodzony tort z rantu, oblej polewą, udekoruj według uznania.