Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Ciasto saint-honoré z kremem z czarnej porzeczki oraz kremem chantilly

Ciasto saint-honoré z kremem z czarnej porzeczki oraz kremem chantilly - banner

Przygotowane po raz pierwszy w połowie XIX w. w paryskiej cukierni Chiboust, ciasto saint-honoré, swoją nazwę zawdzięcza patronowi francuskich piekarzy i cukierników Św. Honoriuszowi. Nie oznacza to jednak, że nie można się pokusić o jego popularyzację w naszych rodzimych cukierniach. Zachęcamy do skorzystania z autorskiego przepisu Thierry’ego Ayel.

Receptura

Ciasto francuskie odwrócone 250 g

Krem chantilly

  • Śmietana 33%250 g
  • Mascarpone250 g
  • Cukier puder60 g
  • Laska wanilii1 szt.
  • Sok z cytryny1 szt.

Dekoracja

  • W sezonie owoce leśne
  • Kasza jaglana
  • Ptysie karmelizowane 10 szt.

Kasza jaglana

  • Kasza jaglana ekspandowana 20 g
  • Cukier puder30 g

Krem z czarnej porzeczki

Compotée z czarnej porzeczki i malin

  • Purée z czarnej porzeczki100 g
  • Purée malinowe100 g
  • Cukier50 g
  • Pektyna3 g

TECHNIKA WYKONANIA

Ciasto francuskie odwrócone

Ciasto francuskie odwrócone rozwałkuj i nadaj mu kształt koła o średnicy 21 cm i grubości 3 mm. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz ciasto przez 15 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Zwiększ temperaturę pieca do 220°C, włóż ciasto z powrotem i piecz jeszcze przez 3 minuty.

Krem z czarnej porzeczki

Purée z czarnej porzeczki podgrzej do temperatury 80°C. Dodaj żelatynę, sól, czekoladę i margarynę Maestra Kremowa White MB. Całość zmiksuj. Gdy krem będzie miał temperaturę 30°C połącz go z ubitą śmietaną.

Kompot

Zagotuj purée porzeczkowe i malinowe z porcją cukru i pektyn.

Krem chantilly: przepis

Ubij śmietanę z mascarpone, dodając cukier i laskę wanilii.

Wykończenie ciasta

Na kole z ciasta francuskiego ułóż na około ptysie, krem z czarnej porzeczki, krem Chantilly i comptée. Całość dekoruj owocami leśnymi, ptysiami i kaszą jaglaną.

kremylistkująceparzone

Inne przepisy z tej kategorii