Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort liczi

Tort liczi - Banner

Przepis na biszkoptowy tort z musem z liczi to okazja, by rozszerzyć ofertę swojej cukierni o bardziej egzotyczne smaki.

Receptura

Biszkopt imbirowy:

Wkładka:

Mus ziołowy:

  • żółtka 50 g
  • cukier kryształ 35 g
  • ciemna czekolada fortina 65% 120 g
  • likier Jägermeister 30 g
  • ubita śmietana 150 g

Mus liczi:

  • śmietana 33% 100 g
  • żółtka pasteryzowane 50 g
  • cukier kryształ 50 g
  • żelatyna 20 g
  • woda40 g
  • masło kakaowe 40 g
  • biała czekolada 440 g
  • puree liczi 250 g
  • ubita śmietana 450 g
  • sok z cytryny 25 g
  • likier liczi 50 g

Nakropka:

  • woda100 g
  • cukier kryształ 100 g
  • likier Jägermeister 80 g

Elementy dekoracyjne:

  • Decorgel
  • elementy z czekolady
  • dekoracja z karmelu
  • srebro w płatkach

Technika wykonania

Jak zrobić biszkopt imbirowy?

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Aby utrwalić pianę, dodawaj do niej stopniowo – w dwóch porcjach – cukier, pamiętając o dokładnym ubijaniu przez cały czas. Następnie do masy wbij żółtka, całość dokładnie ubijaj i mieszaj. Do gotowej piany dodaj marcepan i połącz tak, aby powstała jednolita masa.
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie w misce. Margarynę delikatnie rozpuść. Do masy jajowo-marcepanowej dodaj sypkie składniki – całość połącz. Na koniec do miski przelej półpłynną margarynę. Powstałą, wymieszaną, masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Upiecz biszkopt.

Wkładka do tortu

Podgrzej lekko cara karine, dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj.

Mus ziołowy

Czekoladę roztapiaj powoli. Podgrzej żółtka i cukier kryształ do temperatury 84℃ (nie przegrzej – grozi to ścięciem żółtek!). Do żółtek przelej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj całość. Do powstałej masy dolej likier oraz dodaj, w dwóch porcjach, ubitą śmietanę. Całość połącz delikatnie na jednolitą masę.

Mus liczi

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Śmietanę, żółtka i cukier, mieszając energicznie, podgrzej do temperatury 84°C (nie przegrzej – grozi to ścięciem żółtek!). W powstałej masie rozpuść namoczoną żelatynę. Następnie do masy wlej rozpuszczoną czekoladę i masło kakaowe. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz ze sobą: pulpę, likier liczi oraz sok z cytryny, po czym przelej je do masy. Po raz kolejny całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do masy, w dwóch porcjach, ubitą śmietanę. Powstały mus mieszaj, aż stanie się jednolity.

Nakropka

Wodę zagotuj z cukrem. Gdy przestygnie dolej do niej porcję likieru.

Wykończenie tortu

Gdy biszkopt przestygnie wytnij z niego dwa krążki:

  • jeden o średnicy mniejszej o 1 cm od użytego rantu – posmaruj go czekoladą.

  • drugi o średnicy mniejszej o 2 cm od rantu.

Rantwyłóż folią ozdobną lub posmaruj tłuszczem i oprósz cukrem pudrem. Na dno rantu połóż biszkopt czekoladowy, spodem do dołu. Biszkopt, za pomocą pędzla, nasącz nakropką. Przy pomocy worka cukierniczego nałóż mus ziołowy na środek biszkopta. Mus nakładaj tak, aby powstało koło o średnicy mniejszej o 2 cm od rantu. Do formy przełóż 1/4 musu liczi. Dokładnie wypełnij nim wszystkie zakamarki. Usuń powstałe pęcherzyki powietrza. Posmaruj brzegi. Na środek formy połóż kolejny biszkopt. Dociśnij go lekko i pozbądź się powietrza spod jego spodu. Następnie biszkopt za pomocą pędzelka nasącz nakropką. Tort zamknij musem liczi i zamroź.

Formę z zamrożonym tortem opal lekko za pomocą opalarki (ale tylko wtedy, gdy rant był wysmarowany tłuszczem i obsypany cukrem pudrem). Ściągnij rant i przygotuj decorgel, którym oblejesz tort. Całość dekoruj wedle własnej fantazji.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii