Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wegańska brioszka

Wegańska brioszka

Receptura

Ciasto na brioszkę:

  • mąka pszenna, typ 5501000 g
  • cukier140 g
  • Beleaf PlantBetter 250 g
  • świeże drożdże 30 g
  • syrop klonowy80 g
  • napój roślinny owsiany (bez dodatku cukru)500 g
  • sól10 g
  • rodzynki200 g
  • skórka z pomarańczy i cytryny100 g
  • czekoladowe dropsy do zapiekania 100 g

Technika wykonania

Jak przygotować puszystą wegańską brioszkę?

Zagnieć składniki na gładkie ciasto: 2 minuty na wolnych i 6 minut na szybkich obrotach w mikserze ze spiralą. Na samym końcu dodaj rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, dropsy czekoladowe i ponownie przemieszaj.

Dobrze przykryte płóciennym materiałem ciasto przechowuj w lodówce przez 12 godzin. Po schłodzeniu ponownie przerób, napełnij formę do 2/3 wysokości. Pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 35 min.

wegańskiewegetariańskiedrożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii