Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort włoski z malinami

Biszkopt cytrynowy:

  • białko 200g
  • żółtko 130g
  • cukier 140g
  • mączka migdałowa 70g
  • mąka pszenna 90g
  • mąka ziemniaczana 30g
  • olej MAESTRO 40g
  • starta skórka z 1 cytryny

 

Wkładka z malin i cytryny:

  • pulpa z malin 200 g
  • żelatyna 8 g
  • woda 16 g
  • sok z 1 cytryny

 

Mus na serku mascarpone:

  • żółtka 100 g
  • cukier 100 g
  • serek mascarpone 250 g
  • żelatyna 10 g
  • woda 20 g
  • likier malinowy 20 g
  • czekolada biała 80 g
  • śmietana 380 g

Słodki smak malin bez wątpienia kojarzy się z latem. Sezon na te owoce jeszcze trwa. Warto to wykorzystać i wprowadzić do oferty tort włoski z malinami. Jest lekki i bardzo łatwy w wykonaniu. Spróbujcie koniecznie!

 

BISZKOPT CYTRYNOWY:

Białko ubij na sztywną masę. Następnie dodaj do niej cukier w dwóch etapach oraz żółtka. Skórkę i wszystkie składniki sypkie połącz z masą jajeczną. Na koniec całość delikatnie wymieszać z olejem i rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 8 minut w 220°C.

 

WKŁADKA Z MALIN I CYTRYNY:

Żelatynę namocz w wodzie. Maliny podgrzej i dodaj do niej namoczoną żelatynę i na koniec sok z cytryny.

 

MUS NA SERKU MASCARPONE:

Żelatynę namoczyć w wodzie. Serek połączyć z likierem. Cukier i żółtka podgrzać do 84°C i dodać żelatynę. Następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodać do serka delikatnie mieszając połącz z ubitą śmietaną.

 

Do rantu włóż biszkopt i wlej ¼ musu, na który połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem, wlewając do końca rantu mus. Schłodzony tort wykończ czerwonym żelem i udekoruj malinami i czekoladą.

Przewiń do góry