Tort z truskawkami
Rolada migdałowa:
- 500g KRUSZWICA BISZKOPOT
- 400g jaj
- 50g wody
- 200g migdały- mączka
Krem waniliowy:
- 500g zimnego mleka 3,2%
- 200g KRUSZWCA ROYAL
- 120g ubitej śmietan
- 10g pasty waniliowej
Żelka truskawkowa:
- 250g pulpy truskawkowej
- 10g żelatyny
- 20g wody
Torty truskawkowe zawsze szybko znikają z półek. Dodatek truskawek sprawia bowiem, że chętnie są one kupowane na rodzinne uroczystości, szczególnie te z udziałem dzieci. Połączenie smaku tych wyjątkowych owoców z delikatnym waniliowym kremem oraz puszystym biszkoptem to już murowany przepis na cukierniczy hit!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ROLADA MIGDAŁOWA
Wszystkie składniki ubić mikserem za pomocą rózgi przez 10 minut na szybkich obrotach.
Przygotowane ciasto przełożyć na blachę, równomiernie rozsmarować. Wypiec w temp 240˚C czas około 4-6 minut.
KREM WANILIOWY
KRUSZWICA ROYAL i mleko ubić za pomocą rózgi, mieszając 1 minutę na wolnych obrotach i 4 minuty na szybkich. Pod koniec ubijania dodać pastę waniliową. Do gotowego kremu dodać ubitą śmietanę kremówkę, połączyć w jednolitą masę.
ŻELKA TRUSKAWKOWA
Truskawki podgrzewamy i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
WYKOŃCZENIE
Decorgel neutralny + czerwony barwnik
SKŁADANIE
Z rolady migdałowej wyciąć dwa krążki. Do rantu wyłożonego folią przełożyć jeden krążek migdałowy. Lekko nasączyć nakropką waniliową. Brzegi wyłożyć połówkami truskawek. Dodać część kremu waniliowego. Dodać żelkę truskawkową, przykryć kremem, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem migdałowym. Wykończyć decorgelem naturalnym zabarwionym na czerwono. Udekorować według uznania owocami, kremem waniliowym, świeżą miętą.