Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort cytrynowo-maślany z malinami

autorska receptura Ewy Drzewickiej

Tort cytrynowo-maślany z malinami - banner

Torty uwielbiają praktycznie wszyscy i to bez względu na wiek. Znajdują się na stołach przy każdej większej okazji – zawsze pełne kremów i ciekawych smaków. Poznaj autorską recepturę mistrzyni cukiernictwa Ewy Drzewickiej i wprowadź do swojej oferty tort cytrynowo-maślany, który zachwyci.

Receptura

Biszkopt

Lemon curd

  • Jaja2 szt.
  • Żółtko
  • Cukier140 g
  • Masło60 g
  • Otarta skórka z cytryn 2 szt.
  • Sok z cytryn2 szt.
  • Otartą skórkę i sok mieszaj w garnuszku z cukrem i masłem. Podgrzewaj do gładkiej konsystencji, dodaj jaja i wciąż mieszaj aż do zgęstnienia masy. Chłódź.

Żelka malinowa

  • Maliny500 g
  • Sok z cytryny10 ml
  • Cukier10 g
  • Syrop glukozowo-fruktozowy10 ml
  • Żelatyna10 g
  • Maliny zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier i syrop. Gotuj na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Dodaj namoczoną żelatynę, rozpuść i wylej do formy na wysokość ok.7 mm.

Krem śmietanowy

  • Śmietana kremówka 33%200 g
  • Stabilizator neutralny do śmietany Komplet30 g
  • Ubij kremówkę razem ze stabilizatorem.

Krem cytrynowy

  • Śmietana kremówka 33%400 g
  • Stabilizator neutralny do śmietany Komplet30 g
  • Lemon curd150 g
  • Ubij kremówkę razem ze stabilizatorem i połącz z lemon curd.

Krem maślany

  • Masło300 g
  • Mleko słodzone skondensowane100 g
  • Biała czekolada100 g
  • Ubij masło na puszystą masę. Dodaj mleko, a następnie roztopioną białą czekoladę.

Tort cytrynowo-maślany z malinami - img1

TECHNIKA WYKONANIA


Jak zrobić biszkopt?

Białka i cukier ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i miksuj na najniższych obrotach. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wody wlej Olej z Esencją Masła, dzięki któremu biszkopt zyska piękną złotą barwę, idealną wilgotność i fantastyczny maślany aromat. Suche i mokre składniki dodawaj naprzemiennie do masy jajecznej niewielkimi porcjami. Mieszaj krótko na najniższych obrotach, by ciasto nie opadło. Piecz w temp. 165° C, ok. 50 min.

Tort cytrynowo-maślany z malinami - img2

Kremy do tortu


1. Biszkopt pokrój na 4 równe blaty.
2. Nasącz dolny blat syropem i rozsmaruj warstwę owocowej prażynki.
3. Wyłóż połowę kremu cytrynowego.
4. Ułóż kolejny biszkopt, nasącz i wyłóż połowę kremu śmietanowego.
5. Na kremie umieść żelkę owocową i przykryj ją pozostałą częścią kremu śmietanowego.
6. Ułóż kolejny blat, nasącz, posmaruj prażynką i wyłóż krem cytrynowy.
7. Ułóż ostatni biszkopt i nasącz.
8. Odstaw do schłodzenia.

Dodatki do tortu

Dodatkowo do wykonania tortu:

  • krokant z czerwonych owoców – produkt gotowy.

  • syrop do nasączania – woda z sokiem z cytryny.

Przy składaniu warstw w rancie cukierniczym, po schłodzeniu otrzymasz równy tort, który nie wymaga przycinania. Złożone ciasto posmaruj kremem maślanym i ponownie schłodź. Czynności te powtarzaj aż do uzyskania gładkiej powierzchni. Po ostatecznym schłodzeniu tort obkładaj masą cukrową w wybranym kolorze.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii