Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Budyń różne ma twarze

31 marca 2017, 10:00

Znany i stosowany w kuchni jest już od lat – i to pod różnymi smakami. Jedni jedzą go w postaci deseru z dodatkiem ulubionych owoców, drudzy w towarzystwie słodkich wypieków. Nie ma w tym nic dziwnego – budyń zawsze świetnie smakuje i jest łatwy w przygotowaniu, nawet w domowy sposób. Zbliżający się wielkimi krokami Światowy Dzień Budyniu to doskonała okazja, by poznać ten przysmak jeszcze raz i przygotować na jego bazie coś niezwykłego!

Różnokolorowy budyń

Jest ich cała masa – są nie tylko czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe. Coraz popularniejsze są również te owocowe – malinowe, truskawkowe i wiśniowe. Na sklepowych półkach spotkamy również budynie o smaku karmelowym, bananowym, a nawet biszkoptowym i gumobalonowym. Jedno jest jednak pewne: każdy smak znajdzie swojego entuzjastę.

Jak własnoręcznie przygotować budyń?

Wbrew pozorom, to nie jest takie trudne. Potrzebujesz jedynie łyżkę mąki pszennej, 1 żółtko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mleka, łyżkę masła oraz nieco cukru. Masło rozgotuj z odrobiną cukru, z dwóch szklanek mleka odlej połowę jednej, a w odlanej części wymieszaj mąkę oraz żółtko. Domowy budyń to świetna okazja, by zrobić to po swojemu – pamiętaj, że wymienione składniki stanowią jedynie budyniową bazę, a smak jest już twoją działką. Jeśli dodasz cukier waniliowy, to twój budyń nabierze waniliowego aromatu, jeśli dodasz owoce – będzie świeży i wiosenny. Lubisz kakao? Dodaj odrobinę do budyniu i ciesz się czekoladowym smakiem!

Budyń idealny

Pamiętaj o poniższych wskazówkach, a już nigdy nie zaliczysz wpadki przy gotowaniu budyniu. Nie chcesz charakterystycznego ścięcia budyniu po przygotowaniu? Posyp gotowy cukrem pudrem albo przykryj folią spożywczą. Przypala ci się mleko? Można tego uniknąć! Wystarczy, że posypiesz garnek cukrem, a dopiero potem zagotujesz mleko.

Budyniowe wypieki

Rewelacyjny, domowy sernik budyniowy, tarta z budyniem i owocami, muffiny z posypką kokosową albo pyszne drożdżówki – wszystko to przygotujesz przy udziale tego niepozornego deseru. Budyniowe dodatki poprawiają smak i dodadzą smak twoim wypiekom, dlatego warto pozwolić sobie na nieco inspiracji i odwagi. Kto wie, może po raz kolejny uda ci się miło zaskoczyć przyjaciół i znajomych?

Przewiń do góry