Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Czekoladowe Specjały

04 września 2014, 10:33

Pamiętamy ją z lat swego dzieciństwa, kiedy próbowaliśmy jej po raz pierwszy. Niegdyś tylko w postaci tabliczki czekolady, dziś karierę robi cała czekoladowa rodzina aromatycznych, gorących napojów, lodów, deserów, tortów, ciasteczek oblewanych rozkoszną ciemną polewą czy też całych zastępów batoników. Skąd pochodzi? Jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni? Zapraszamy w czekoladową podróż.

Historia czekolady

Czekolada i kakao to jeden z ważniejszych i jeden z najbardziej popularnych dodatków cukierniczych. Nic dziwnego – niezwykły smak czekolady cieszy się uznaniem łasuchów i smakoszy całego świata.

Początek czekoladowej opowieści zaczyna się wśród owoców kakaowca. To właśnie z nasion tej fantastycznej rośliny wytwarza się czekoladę. Z maleńkich nasionek kakaowca produkuje się proszek znany powszechnie jako kakao, podstawowy składnik czekolady, który odpowiada za jej niezwykły smak, kolor i aromat.

Historia czekolady jest jak ona sama – niezwykła i intrygująca. Sięga czasów, kiedy tajemnicze plemiona Majów i Azteków dokonywały swych legendarnych odkryć, również kulinarnych. Pierwotnie czekolada towarzyszyła im w postaci napoju kakaowego, podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne, czego dowodem może być fakt, iż służyły one nawet jako środek płatniczy. Istotnym faktem jest, iż przybyły one do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Można zatem powiedzieć, że czekolada to, podobnie jak Ameryka, jedno odkryć Kolumba. Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył uznanie najpierw na dworze hiszpańskim, a dalej rozprzestrzenił się wśród ludności, która próbowała tworzyć go według własnych receptur. W XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Obecnie istnieje na świecie niewiele miejsc, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jednym z nich jest Muzeum Czekolady w Birmingham w Anglii oraz w Kolonii w Niemczech. Prosty pierwotnie czekoladowy napój zmienił się przez dziesięciolecia nie do poznania.

Kolejni kulinarni mistrzowie tworzyli swoje własne czekoladowe wariacje. Efektem tego jest wprost imponujący katalog czekoladowych łakoci, wśród których każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Na smutki i smuteczki…

Już nasze babcie mawiały, że na skwaszoną minę dobrze jest zasmakować kilku kostek czekolady. Często patrzono na te porady z przymrużeniem oka. Czy słusznie? Oczywiście nie, czekolada bowiem, jak dowodzą badania naukowe, faktycznie posiada właściwości poprawiające nastrój. Skąd się zatem bierze ta magiczna cecha? To fenyloetylotamina – substancja, którą nasz mózg produkuje w różnorodnych pozytywnych stanach emocjonalnych. Jeśli zatem dopadła cię chwilowa melancholia – skuś się na odrobinę tej słodyczy.

Przez niektórych czekolada nazywana jest także najsłodszym afrodyzjakiem. Nie jest bowiem tajemnicą, iż miłosnym figlom zakochanych sprzyja po prostu dobre samopoczucie i radosny nastrój. To właśnie jest powodem, dla którego zalotnicy udają się do swych ukochanych z tabliczką czekolady lub bombonierką pełną czekoladowych cukierków.

Jaka jesteś naprawdę?

Z czego w zasadzie produkuje się czekoladę? Warto zapoznać się ze składem na opakowaniu. W zależności bowiem od tego, czy w jej skład wchodzi mleko, czy też nie, zawiera od 55proc. do 62 proc. cukru, ok. 30 proc. tłuszczu oraz od 2 proc. do 9 proc. białka. Dla tych, którzy kładą nacisk na wartościowość spożywanych pokarmów, warto dodać, iż czekolada zawiera w sobie witaminy B1, B2, PP, E i D3, a także jod, potas, żelazo i cynk.

Czekoladowa energia

To właśnie dzięki zawartości tłuszczu, mleka w proszku czy cukru czekolada jest tak energetyczna. Staje się więc jasne, dlaczego podczas dalekich wypraw górskich należy mieć ze sobą przynajmniej jedną tabliczkę czekolady. W małej, poręcznej tabliczce kryje się bowiem intensywny zastrzyk energii. To także dlatego czekoladę wożą w samochodach kierowcy wybierający się w długie trasy. Przed erą napojów energetycznych właśnie czekolada była obowiązkowym, nieodłącznym elementem ich podróżnego prowiantu.

Zjeść, czy nie zjeść – oto jest pytanie

Czekolada, dzięki wysokim wartościom odżywczym, jest z pewnością tym z łakoci, na który warto sobie pozwolić od czasu do czasu. Kilka kostek czekoladowej tabliczki na pewno nikomu nie zaszkodzi, a dostarczy naszemu organizmowi wielu wartościowych składników i poprawi nastrój.

Kwitnąca kariera czekolady

Mimo olbrzymiej konkurencji na rynku słodyczy czekolada zdobywa coraz więcej zwolenników. Raporty rynkowe donoszą, iż spożycie czekolady na całym świecie systematycznie rośnie. Z pewnością nie dorównamy prędko Szwajcarii, w której czekoladowe tradycje powodują, że na każdego Szwajcara przypada rocznie aż 10 kg czekolady. Jednak specjaliści do spraw rynku są zgodni, że także nad Wisłą amatorów czekoladowych specjałów będzie przybywać. Nic dziwnego – firmy produkujące smakołyki z dodatkiem czekolady dwoją się i troją, aby zachwycać konsumentów coraz to nowymi recepturami.

Dodać życiu odrobinę smaku

Surowi dietetycy nakazują nam spożywać zboża, warzywa i białko, jednak prawie każdy z nas, zarówno dzieci, dorośli, jak i starsi, lubią czasem ulec małej słodkiej pokusie i pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Któż z nas nie kocha bowiem aromatu świeżo pieczonych ciast z czekoladowymi polewami, kto nie lubi ogrzać się w mroźne zimowe wieczory filiżanką gorącej, aromatycznej czekolady czy poprawić sobie nastroju pucharkiem czekoladowych lodów? Jeśli tylko na co dzień pamiętamy o dietetycznych zaleceniach lekarzy i odżywiamy się racjonalnie, warto czasem dodać życiu odrobinę smaku.

PRZEPIS

Tort fedora

Ten wykwintny i elegancki deser został podany po raz pierwszy w 1882 roku w Paryżu, po premierze melodramatu “Fedora”, na cześć grającej główną rolę Sarah Bernhardt. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny torcik w domu.

SKŁADNIKI:

  • masło 200g
  • cukier 200g
  • czekolada 200g
  • wanilia 1 laska
  • zmielone migdały 1,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • sok z 1 cytryny
  • czekolada 3 tabliczki
  • śmietanka 250ml

Przygotowanie:

Masło, 200g cukru, 200g czekolady oraz wanilię ucieraj przez godzinę, po czym uformuj z niej spód tortu. Migdały, cukier i sok cytrynowy utrzyj dokładnie i ułóż następną warstwę. Tabliczki czekolady zagotuj kilka razy w śmietance, aż masa zacznie się ciągnąć, a następnie wylej ją na tort. Wstaw do lodówki.

Przewiń do góry