Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Ekskluzywny smak słodyczy

14 sierpnia 2015, 10:00

Przyprawy znane są człowiekowi od tysięcy lat. Kiedyś były cenniejsze niż złoto. Wypływano dla nich w długo rejsy oraz podbijano nowe lądy. Dzisiaj te egzotyczne specjały – takie jak kardamon czy goździki – stały się tak popularne, że z powodzeniem wykorzystuje się je w codziennej kuchni.

Egzotyczne przyprawy

Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych. Roślina występuje na Półwyspie Indyjskim, Cejlonie, w Chinach i Indonezji. Jako lekarstwo i przyprawa znany był już w starożytnych Chinach oraz Grecji i Rzymie. Do Europy dotarł w XII wieku. Kardamon używany w gastronomii to wysuszone nasiona o charakterystycznym, cytrynowo-eukaliptusowym smaku, który nadaje im olejek kardamonowy. W tej formie kardamon jest przyprawą, jedną z najdroższych na świecie, po szafranie i wanilii. Ma wyraźny zapach oraz ostry, korzenny i gorzkawy smak.

Goździki trafiły do Europy około XI wieku, ale warto wiedzieć, że należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. W Chinach znano je już 300 lat p.n.e. Goździki to w istocie wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Indonezji. Muszą być one zrywane w odpowiednim momencie, gdy są już odpowiednio duże, ale jeszcze przed ich otwarciem. Następnie kwiaty suszone są przez kilka dni w pełnym słońcu. Tak przygotowane, zyskują charakterystyczny, przyjemny korzenny aromat. Dzięki zawartości olejku znajdującego się w pąkach posiadają bardzo mocny, piekący smak.

Tarta z kardamonem i białą czekoladą

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • mąka pszenna 125 g
  • schłodzona margaryna pokrojona w kostkę 75 g
  • szczypta soli
  • zimna woda

Farsz:

  • żelatyna 6 g
  • posiekana biała czekolada 350 g
  • śmietana kremówka 390 ml
  • ziarna z 8 owoców kardamonu
  • zimna woda

Sposób przygotowania:

Formę do tarty posmaruj margaryną. Mąkę i sól przesiej do malaksera, dodaj margarynę i dokładnie zmiksuj, a następnie całość przełóż do dużej miski. Wlej do masy niewielką ilość zimnej wody i zagnieć ciasto. Rozwałkuj koło o średnicy ok. 30 cm, przełóż do formy i dokładnie wypełnij jej wnętrze. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Żelatynę mocz przez 5 min w niewielkiej ilości zimnej wody. Rozgnieć ziarna kardamonu i wrzucić do dużej miski i dodaj czekoladę. Żelatynę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. W rondlu podgrzej śmietanę, wlej czekoladę i mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Wlej żelatynę i wymieszaj całość na gładką masę. Po wystudzeniu wylej na ciasto. Schładzaj przez 3 godziny.

Szczypta smaku

Goździki i kardamon dodają naszym posiłkom szczypty pikanterii. Potrafią z niepozornego dania wydobyć mocny, zdecydowany smak. Z racji swojej uniwersalności, goździki mogą mieć w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim jako dodatek do win, likierów, kompotów, marynat rybnych i przetworów mięsnych. Doskonale nadają się jako nadzienie do ciast, sosów, marynat grzybowych czy pieczeni. Z uwagi na piekący, słodko-korzenny smak, stosowane z umiarem sprawdzają się najlepiej jako dodatki do potraw pikantnych lub słodkich. Mielone goździki używane są przede wszystkim do wzbogacenia pierników oraz wszystkich innych ciast o korzennym smaku i aromacie. Najbardziej popularnym zastosowaniem dla tej przyprawy jest grzaniec, który tylko z użyciem goździków zyskuje pełnię smaku. Ze względu na intensywny bukiet, goździków powinno używać się oszczędnie – jednego na 4 porcje.

Kardamon z kolei jest składnikiem wielu indyjskich mieszanek przyprawowych, jak curry czy garam masala. Jest on na tyle intensywny, że nawet niewielka ilość przyprawy dodaje wyrazistości mdłym potrawom. Na wschodzie zwyczajowo dodaje się go do kawy czy herbaty w celu wzmocnienia ich właściwości pobudzających. Kardamon może być wykorzystany do domowych wypieków – pierników, ciast i tart z owocami, szarlotki, placków, a także ponczu, kremów czy kompotów. Jego lekko cytrynowy aromat doskonale komponuje się ze smakiem sałatek owocowych, deserów, lodów, marcepanów oraz pierników. Najbardziej użyteczny jest kardamon zielony, biały Hindusi dodają do deserów.

Dla każdego coś pożytecznego

Już nasze babki wiedziały, że goździków można użyć do odświeżenia powietrza. Występujący w nich eugenol skutecznie obniża również poziom wolnych rodników w komórkach. Goździki i kardamon działają korzystnie nie tylko na nasze podniebienie, ale również na zdrowie. Olejek lotny z goździków uznawany jest za środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła łagodzi bóle zębów. Kardamon wpływa korzystnie na układ trawienny: pobudza apetyt i wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek, a także przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej. Łagodzi bóle reumatyczne, zapobiega rozwojowi wirusów, wykazuje także działanie moczopędne. Te ekskluzywne specjały nie tylko dodają słodyczy naszym potrawom, ale pomagają przy wielu powszechnych dolegliwościach, dlatego warto stosować go w codziennej diecie.

Placek z gruszkami

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • mąka 150 g
  • margaryna 100 g
  • cukier puder 50 g
  • żółtko 1 szt.
  • sól

Syrop:

  • cukier puder 150 g
  • cytryny 1/2 szt.
  • goździk 1 szt.cynamon

Inne:

  • gruszki 1 kg
  • cukier puder do posypania placka

Sposób przygotowania:

Margarynę posiekaj z mąką, dodaj cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Tak schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5-6 mm, wyłóż nim formę. Piecz około 10 min w temp. 200°C. Ostudź, nie wyjmując z formy. Gruszki obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny. Połowę pokrój w plastry, a drugą połowę posiekaj. Zagotuj 200 ml wody z cukrem pudrem, goździkiem i szczyptą cynamonu. Po 15 min usuń goździk i do syropu wrzuć posiekane gruszki. Gotuj, aż powstanie miękka, gęsta masa. Na podpieczonym spodzie rozłóż masę i ułóż na niej plasterki gruszek. Piecz około 30 min w temperaturze 160-180°C. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Przewiń do góry