Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Lukier – słodkie ukoronowanie deseru

05 września 2014, 15:22

Czasami najważniejsze jest zakończenie. Ukoronowanie wcześniejszego etapu pracy, które wieńczy dzieło w subtelny, ale efektowny sposób. Każdy wypiek, poddany lukrowemu wykończeniu, może liczyć na prestiż i uwagę. Lukier stanowi bowiem doskonałe narzędzie do zabaw z dekoracjami. Można nim pokrywać ciasta, ciastka, torty, pierniczki, rysować przeróżne wzory i motywy, wykonywać symbole i napisy. Barwiony na różne kolory, pozwala stworzyć prawdziwe kolorowe obrazy, małe dzieła sztuki, które, choć nietrwałe, pozwolą na chwilę oderwać się od codziennej rutyny i rozsmakować w domowej kuchni.

Rodzaje lukru

Lukier surowy może być wykorzystywany do zdobienia i polewania, lukier gotowany – tylko do polewania. Lukier do polewania ciast przygotowuje się z cukru pudru oraz soku z cytryny. Jest to nieco inny rodzaj lukru niż lukier zdobniczy. Początkowo szary, w trakcie ucierania nabiera jasnego koloru. Stosuje się go głównie do polewania ciast owocowych. Do bab i serników używa się lukru nieco bardziej złożonego. Szklankę cukru należy wsypać do garnka lub rondelka, zalać około 1/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy syrop stanie się odpowiednio gęsty, należy dodać do niego aromat i sok z cytryny. Następnie wstawić rondelek z syropem do naczynia z zimną wodą i utrzeć lukier, który po wystygnięciu powinien być błyszczący i kruchy. Najlepiej rozprowadzać go pędzelkiem, zanim jeszcze ostygnie. Polukrowane ciasta można dodatkowo ozdobić – owocami, bakaliami czy kolorowymi dodatkami (kuleczki, wiórki, posypki).

Słodka paleta barw

Aby wypieki wyglądały jeszcze bardziej efektownie, warto zastosować kilka prostych środków, które nadadzą lukrowi nieco kolorów. Dodając pod koniec ucierania odpowiednie barwniki naturalne bądź spożywcze, możemy uzyskać praktycznie każdą barwę, co więcej, zmieni się również smak lukru. Takim kolorowym lukrem można posługiwać się jak farbami, wykonując fantazyjne, artystyczne wzory i ilustracje. I tak: lukier będzie czerwony, jeśli dodamy do niego łyżkę syropu lub soku z malin bądź porzeczek. Po wymieszaniu z kurkumą zabarwi się na piękny, żółty kolor. Sok ze szpinaku lub jarmużu nada mu barwę zieloną. Kakao zabarwi lukier na brązowo, sok z wiśni na bordowo, a z marchewki – na beżowo. Do lukru można dodawać także substancje zapachowe, ale w niewielkiej ilości, by nie stłumiły właściwego aromatu ciasta. Lukier zdobniczy, służący do wykonywania misternych wzorów i napisów, przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, które uciera się do uzyskania białej, plastycznej masy. W zależności od ilości białka i cukru można dowolnie regulować gęstość lukru. Gotowy lukier przekłada się do szprycy lub specjalnych stożków, skręconych z pergaminu. Stożki są wygodniejsze przy wykonywaniu finezyjnych, kolorowych dekoracji oraz napisów, zwłaszcza na wielkanocnych mazurkach.

Czas na mazurek

Wielkanocne mazurki pokryte lukrem to stały element polskiej tradycji kulinarnej. Nie spotka się ich nigdzie poza naszym krajem. Warto zadbać, by choć raz w roku, na Wielkanoc, stał się nie tylko przysmakiem, ale i kunsztowną ozdobą stołu. Tradycja świąteczna nakazuje, aby było ich dwanaście, każdy o innym smaku. Możemy wybierać z wielu rodzajów: mazurków orzechowych, kajmakowych, bakaliowych, owocowych, czekoladowych lub tych z ciasta biszkoptowego. Przy sporządzaniu mazurków należy pamiętać, aby gotowe ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny, a następnie rozwałkować na pergaminie. Udekorowanie wypieków lukrem to ostatnia i chyba najprzyjemniejsza część pieczenia, która może doskonale zaspokoić nasze kulinarne ambicje. A ponieważ dziełom sztuki nadaje się oryginalne nazwy, można pokusić się o podobny zabieg w przypadku wypieków z lukrem. I tak lukrowane baby można określić jako „śnieżną górę”, „górską lawinę”, „perłowy szczyt” czy „białą damę”, mazurki jako: „tercet egzotyczny”, „mozaika mazurska”, „lany mazurek”, a lukrowane ciasteczka – „lukrowanki”, “lustrzanki” lub “tafle”.

Tradycyjnie wyrabiane

Przy okazji mazurków warto wspomnieć o innym, również kojarzonym z Wielkanocą smakołyku, jakim jest kajmak, wpisany na elitarną listę produktów tradycyjnych. Kajmak to słodka, aksamitna, brązowa masa, przypominająca nieco toffi. Jest on elementem zróżnicowanej i bogatej kuchni kresowej. Z czasem stał się popularny w całej Polsce jako słodka dekoracja mazurków wielkanocnych oraz innych ciast. Złotobrązowy kolor masy kajmakowej pochodzi od tego, że na wczesnym etapie jego wytwarzania następuje karmelizacja cukru. Tradycyjnie na słodką masę kajmakową kładziono migdały, orzechy i rodzynki, które tak dobrze wyglądają na wierzchu wielkanocnych bab i mazurków, udekorowanych słodkim, gęstym lukrem. Z tej perspektywy życzenia „słodkich świąt” nabierają bardzo dosłownego znaczenia.

Dobrze sporządzony lukier jest piękną, uniwersalną ozdobą każdego deseru – zachęcamy Cię do eksperymentów z nim.

PRZEPIS

Mazurek lukrowany

Lukrowane mazurki to tradycyjne, polskie wypieki. Przygotowuje się je na Wielkanoc i pięknie zdobi z pomocą lukru, kajmaku, orzechów i bakalii. Dowiedz się, jak upiec pyszny mazurek, który, polukrowany, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

SKŁADNIKI, prawa szpalta:

  • mąka 500g
  • margaryna 250g
  • cukier puder 150g
  • żółtka 2 szt.
  • jajo 1 szt.
  • gęsta śmietana 2-3 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

SKŁADNIKI na lukier:

  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Mąkę z margaryną posiekaj na stolnicy, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko zagnieć na jednolitą masę. Schłódź ciasto w lodówce (około 30 minut). Ćwierć ciasta odłóż, resztę rozwałkuj na kształt formy, w której będziesz piec mazurek. Na wyłożoną pergaminem blachę wyłóż ciasto, z pozostałej części uformuj brzegi mazurka, robiąc wzorki. Posmaruj brzegi rozmąconym jajkiem. Piecz na złoty kolor, 15-20 minut, w temperaturze do 220°C.

Cukier utrzyj z sokiem, by miał konsystencję ciasta na naleśniki. Gotowym lukrem posmaruj mazurek i ozdób według uznania.

Przewiń do góry