Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Magia liści herbacianych

27 lipca 2015, 11:00

Herbata gości w każdym domu. Pije się ją i podaje na różne sposoby. Powszechnie znana jest jako napój, jednak może być również doskonałym składnikiem do przyrządzania oryginalnych potraw, wykwintnych deserów, aromatycznych ciast i przekąsek.

Dodatek do deserów

Herbata stanowi doskonały komponent do przyrządzania orzeźwiających napojów oraz deserów, zwłaszcza na bazie lodów. Wystarczy do lodów waniliowych lub śmietankowych dodać zieloną herbatę w proszku i pyszny deser o pistacjowym kolorze gotowy! Idealny do polewania galaretek i budyniów jest syrop matcha. Przyrządza się go z wody, cukru oraz herbaty matcha rozpuszczonej w wodzie. Natomiast gdy zalejemy matchę mlekiem i dodamy żółtka, cukier, żelatynę i mąkę ziemniaczaną, powstanie krem, który można podawać ze świeżymi owocami. Czarnej herbaty można używać do sufletów, ciast oraz tortów. Warto włączyć herbatę do naszego menu jako wartościowy element kulinarnych inspiracji i poszukiwań. Tym bardziej, że oprócz walorów smakowych ma również dobroczynne działanie na nasz organizm.

Cudowny eliksir

Azjaci znają dobroczynne działanie herbaty już od tysięcy lat. Nic dziwnego, że początkowo stosowana była jako lekarstwo na bezsenność, wzdęcia i rozstrój żołądka. Herbata ma działanie orzeźwiające – szczególnie zielona. Chroni przed wieloma drobnymi schorzeniami, a jej regularne spożywanie może zapobiegać występowaniu poważnych chorób XX wieku. Reguluje przemianę materii, posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Usuwa zmęczenie, ból głowy, poprawia ukrwienie i dotlenienie mózgu, pomaga w oczyszczeniu organizmu ze szkodliwych substancji chemicznych. Łagodzi stres, działa kojąco na układ nerwowy. W Japonii istnieje nawet powiedzenie, że ktoś „ma w sobie herbatę”. Określa się w ten sposób ludzi spokojnych i zadowolonych z życia. Herbatę z powodzeniem stosuje się także w kosmetyce. Wpływa pozytywnie na cerę, oczyszcza i tonizuje, wzmacnia cebulki włosów i zapobiega ich wypadaniu.

Prosto z Chin

Zgodnie z japońskimi podaniami odkrywcą herbaty był Bodhidharma, założyciel buddyzmu zen. Podobno podczas medytacji ogarnęła go senność. Wówczaszerwał on z pobliskiego krzewu kilkaliści i zaczął je żuć. Ich działaniew krótkim czasie usunęło sennośći zmęczenie, a krzak okazał się dzikimkrzewem herbacianym. Niezależnie od tego co głoszą legendy, pewne jest, iż zwyczaj picia herbaty przywędrował z Chin do Japonii przez wędrownych mnichów. Na początku XVII wieku Holendrzy przywieźli herbatę do Europy.

Japońska ceremonia

Około XV wieku w Japonii narodziła się ceremonia parzenia herbaty, związana z ascetyczną filozofią zen, zwana chanoyu. Z klasztorów zen ceremonia herbaciana została przejęta przez wyższe sfery. W ten sposób akt religijny przekształcił się w elegancki rytuał towarzyski. W czasie ceremonii chanoyu rozmawia się tylko o rzeczach związanych z ceremonią, gdyż poruszanie codziennych spraw nie jest mile widziane. Szacunek, jakim Japończycy darzą herbatę, łączy się z wiarą, że za sprawą ceremonii herbacianej można osiągnąć określone stany: czystości, harmonii, głębokiej czci i wewnętrznego wyciszenia.

Nie tylko do picia

Herbata od około 4 tysięcy lat łączy odległe kultury i mentalności. Japońska ceremonia chanoyu, angielski five o’clock czy rosyjski czaj to różne sposoby na delektowanie się tym przepysznym napojem, ściśle związane ze specyfiką danego kraju. W Azji Południowo-Wschodniej wykorzystuje się herbatę jako popularne warzywo – gotuje się z niej zupy oraz zjada, jak liście sałaty. W Chinach i Birmie stosuje się ją jako przyprawę. W Mongolii tradycyjnie herbatę sporządzało się gotując zieloną herbatę w mleku, z dodatkiem masła oraz mąki i soli. Biorąc pod uwagę różnorodność zastosowań herbaty cieszy fakt, że skończyły się już czasy, kiedy do wyboru mieliśmy tylko słabej jakości czarną herbatę – sypaną bądź w saszetkach. Dzisiaj asortyment rodzajów, gatunków i smaków herbaty może przyprawić o zawrót głowy, ale dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.

Herbaciany afrodyzjak

SKŁADNIKI:

  • herbata chińska 12 łyżeczek
  • woda 1 l
  • mielony imbir płaska łyżeczka
  • mielony cynamon płaska łyżeczka
  • goździki 4 sztuki
  • roztarte zielone liście mięty 10 sztuk
  • sok z 3 cytryn
  • cukier do smaku
  • kostki lodu

Sposób wykonania:

Herbatę razem z przyprawami zalej wrzątkiem. Napar doprowadź do smaku sokiem cytrynowym i cukrem, przecedź, a następnie schłódź. Herbatę podawaj z kostkami lodu w szklankach lub filiżankach.

Torcik herbaciany

SKŁADNIKI:

Napar z herbaty:

  • liściasta herbata owocowa – malinowa 100 g
  • woda 500 g

Masa:

  • napar herbaciany 300 g
  • żółtka 150 g
  • cukier kryształ 75 g
  • żelatyna 40 g
  • woda 80 g
  • biała czekolada 1000 g
  • wódka cytrynowa 80 g
  • ubita śmietana kremówka 1200 g

Pulpa owocowa:

  • pulpa owocowa – malinowa 1000 g
  • cukier puder 350 g
  • żelatyna 40 g
  • woda 80 g

Sposób wykonania:

Zaparz napar herbaciany. Namocz żelatynę. Przygotuj krążki z pulpy owocowej. Do pulpy dodaj cukier kryształ, namoczoną żelatynę podgrzej do temp. 60-70°C, wylej na blaszkę, odstaw do zastygnięcia. Żółtka, cukier kryształ i napar z herbaty ubij na parze do temperatury 80°C, masę schłódź. Do letniej masy dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Rozpuść czekoladę, dodaj do masy, wymieszaj. Pod koniec mieszania wlej alkohol. Do dokładnie wymieszanej masy dodaj ubitą śmietanę i delikatnie mieszaj, do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. W tortownicy lub innej formie ułóż biszkopt, wlej masę, pulpę owocową, po raz kolejny masę, następnie przykryj biszkoptem i na wierzchu wykończ również masą. Udekoruj według własnej fantazji.

Przewiń do góry