Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Owoce zawsze w modzie!

21 sierpnia 2019, 15:31

Cukiernicze trendy zmieniają się jak w kalejdoskopie. W jednym sezonie szczytem mody będą bogate, pięknie zdobione kwiatami i kremem wystawne torty. W innym, na eleganckich stołach królować będą torty naked czy drip. Jednak są rzeczy i produkty ponadczasowe, które nigdy nie wychodzą z mody. Do nich należą np. owoce.

Świeże, piękne, o pełnym smaku i ciekawej fakturze… owoce mają wszystko to co zachwyca i przyciąga do słodkiego wypieku. Do tego doskonale wpisują się w silny w ostatnich latach trend na zdrową żywność. Nic więc dziwnego, że moda na owoce nie przemija.

Ciastko z lasu lub ogrodu

W Polsce sezon na owoce jest dość krótki. Trzeba więc maksymalnie go wykorzystać. Dotyczy to przede wszystkim owoców nietrwałych, które najlepiej smakują „prosto z krzaka”. Do nich z pewnością należą leśne przysmaki, jak jagody czy maliny. Choć dziś niemal cały rok możemy korzystać z zamiennika czarnych jagód, borówek amerykańskich, ich smak jest jednak wyraźnie inny. Brak im charakterystycznej dla jagód, leśnej kwaskowatości i pełnego słodyczy aromatu lata. Podobnie wygląda sytuacja z malinami. Pełnię słodyczy mają tylko owoce, które dojrzały w słońcu na krzaku i chwilę później trafiły do wypieku.

Wspaniałe dodatki do ciast znajdziemy też w ogrodach. Trochę zapomniany agrest czy porzeczki właśnie dojrzały na krzakach i warto wykorzystać ich potencjał tworząc niebanalne kompozycje smakowe.

Co po sezonie?

Zdaniem Mistrza Świata, Mieczysława Chojnowskiego, niektóre wypieki wymagają świeżych owoców, w innych fantastycznie sprawdzą się owocowe musy, czy marmolada. Prawdziwa jagodzianka, taka która naprawdę zachwyca i rozpieszcza podniebienie, musi być przygotowana ze świeżych jagód – przekonuje. – Nie znaczy to jednak, że jagodowe nadzienia owocowe, a przecież mamy takie produkt w formie gotowej na rynku, nie znajdą swojego zastosowania. Przeciwnie. Możemy wykorzystać je na dziesiątki sposobów, wzbogacając jesienne czy zimowe wypieki, fantastycznym letnim aromatem. Jednak póki trwa lato, sięgajmy po owoce w ich najdoskonalszej formie – czyli świeże – zachęca Chojnowski.

Cały rok z owocami

Gotowe nadzienia owocowe to rozwiązanie, które nasuwa się samo. Biorąc jednak pod uwagę silny trend na wszystko co naturalne, „hand made”, własnego wyrobu, warto się zastanowić nad przetworami „własnej roboty”. Przetwarzając owoce na dżemy, powidła czy musy we własnym zakresie mamy pełną kontrolę nad procesem. A to znaczy, że do naszych posezonowych wypieków trafią nadzienia najwyższej jakości, o fantastycznym smaku i… wielkiej sile marketingowej.

Pączek z musem malinowym, to zwykły pączek. Jednak słodka bułka z konfiturą z malin własnego wyrobu, to zupełnie inny produkt. Żeby klient mógł to docenić – musi jednak o tym wiedzieć. Napisy na etykietach, komunikaty reklamowe, informacje w mediach społecznościowych – wszystkie formy komunikacji z klientem warto wykorzystać, by przekazać informację, że cukiernia pracuje na własnych wyrobach. Bo w „hand made” drzemie ogromna moc, którą docenia coraz więcej świadomych i szukających naturalnych produktów klientów.

Zanim jednak użyjemy przetworzonych własnoręcznie owoców w jesiennych wypiekach, wykorzystajmy potencjał tych świeżych, przygotowując pyszne jagodzianki, słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe i babeczki z malinami, według przepisu Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego.

Przewiń do góry