Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Słodkie Mikołajki

03 grudnia 2016, 09:00

Mikołajki to niezwykły czas i jeden z najmilszych dni w roku. Ten fascynujący zwyczaj obchodzą dzisiaj praktycznie wszyscy, a cieszy on zwłaszcza dzieci. Listy z życzeniami wkładane pod poduszkę, wymarzone prezenty, spotkania z przyjaciółmi i masa dobroci pod każdą postacią, również w formie wypieków i innych słodkości. I choć współczesny obraz świętego Mikołaja wydaje się nieco baśniowy, to warto wiedzieć, gdzie leżą podstawy tradycji, która ma dzisiaj głównie komercyjny i sprzedażowy charakter.

W każdej legendzie jest ziarnko prawdy

Mikołajkowy zwyczaj swój niezwykły urok zawdzięcza pewnemu biskupowi z Myry, który wieki temu pracował w biednej parafii w regionie Azji Mniejszej. Dobry, kochający, sprawiedliwy i ciepły. Taki był. Wszystkie dobre rzeczy robił jednak nie po to, by szukać rozgłosu i sławy – prezenty rozdawał przecież anonimowo i w ukryciu. Dary od biskupa dostawali zwłaszcza najmłodsi, dlatego w średniowieczu funkcjonował nawet jako patron dzieci. Cnotliwy Mikołaj bardzo szybko stał się symbolem miłosierdzia, nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach. Dzisiaj kult świętego Mikołaja funkcjonuje w praktycznie każdej części świata i nic nie wskazuje na to, że miałby się niedługo skończyć.

Co kraj to obyczaj

Wokół postaci Mikołaja krąży wiele legend i niezwykłych historii. Jedna z nich głosi, że mieszka w Laponii. To tam dzieci wysyłają co roku masę listów, w których proszą o rozmaite prezenty. Sam strój Mikołaja przeszedł ogromną rewolucję – od bardzo ekskluzywnego i eleganckiego stroju z pastorałem i mitrą, do zabawkowego, nieco prześmiewczego, „dziadkowego” okrycia. Niedługo potem wizerunek został skomercjalizowany – Mikołaj bardzo szybko stał się starszym panem w spodniach i czapce. Pozbawiony biskupiej laski, prezenty woził saniami, ciągniętymi przez renifery. Interpretacja spodobała się konsumentom tak bardzo, że ci nie wyobrażają sobie już świąt bez reklamowych kampanii, w których pojawiają się mikołajkowe motywy.

Słodkości na Mikołajki

Warto wykorzystać ten dzień do maksimum, nie tylko pod względem ilości darowanych i otrzymywanych prezentów, ale również pod kątem słodkich wypieków i deserów. Idealnie sprawdzą się pyszne babeczki z kremem i wiórkami kokosowymi, które zasmakują również dzieciom. Jak je przygotować? Podstawę stanowi tradycyjne, delikatne ciasto babeczkowe z dodatkiem aromatu kokosowego. Całości dopełni smaczna polewa, wykonana z mixu śmietanki kremówki, serka mascarpone i cukru pudru. Po upieczeniu babeczek pokryj je śmietankową polewą – najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Pamiętaj, żeby piec je w temperaturze 180 stopni i nie dłużej niż 20 minut. Gotowe babeczki możesz podać w zrobionych ręcznie, mikołajkowych opakowaniach.

Przewiń do góry