Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tea time!

13 grudnia 2016, 10:00

Herbata. Czarna, czerwona, biała, zielona, żółta i turkusowa. Rodzajów jest cała masa, bo wyróżnić można też te aromatyzowane i smakowe. Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzi się na świecie 15 grudnia, a celebrują go kraje, które uprawiają roślinę w największych ilościach – mowa o Chinach, Sri Lance, Kenii, Indiach czy Nepalu. Gdzie leży fenomen napoju, który pije się dzisiaj w praktycznie każdym zakątku świata? Jak wykorzystać herbatę w słodkich wypiekach?

Herbata jeszcze przed nasza erą

Znana była Chińczykom jeszcze przed naszą erą – jak głosi jedna z legend odkrył ją cesarz Shennony, który zupełnie przypadkowo zaparzył napar z liści herbaty. Pierwsze (potwierdzone) wzmianki o herbacianym napoju pojawiły się jednak dopiero w X wieku p.n.e., ale były jeszcze bardzo niepełne i szczątkowe. Księga herbaty, która kompleksowo opisuje proces przygotowywania herbaty, napisana została nieco później, bo w VIII wieku – tekst stworzył chiński poeta Lu Yu. W Europie herbata pojawiła się dzięki Rosjanom i ich dyplomatycznym kontaktom z Państwem Środka. Do Polski trafiła z Francji w 1664 roku.

Zdrowa herbata

W rozsądnych ilościach bywa niezwykle zdrowa – znosi zmęczenie, poprawia samopoczucie, pobudza do życia i zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz witamin. Zawiera też taninę i niebiałkowy aminokwas – teaninę, który odpręża, relaksuje i obniża ciśnienie. Ma też działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Jej zielona odmiana skutecznie wspomaga odchudzanie, spala tkankę tłuszczową i korzystnie wpływa na proces trawienny. Podobno, zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka. Bardzo skuteczne są również herbaciane kompresy, które redukują obrzęki.

Co za dużo, to niezdrowo

Negatywne skutki picia herbaty grożą szczególnie tym, którzy popijają ją w nadmiarze – chodzi o stosunkowo wysoka zawartość fluoru, kofeiny i glinu. Ze względu na proces fermentacji warto pić jej zieloną odmianę – jest znacznie zdrowsza. Lubisz herbatę z cytryną? Pamiętaj, by przed dodaniem soku z cytryny wyciągnąć z naparu wszystkie fusy, także te w torebce. Napój jest wtedy znacznie zdrowszy, ponieważ nie dochodzi do reakcji aluminium (zawartego w herbacie) z cytrynianem glinu.

Herbaciane słodkości

Herbata świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ciasta (np. sproszkowana zielona – matcha) czy aromatyczne, smakowe urozmaicenie nadzienia. Delikatne, smaczne ciasto biszkoptowe z owocami przygotujesz w mniej niż godzinę – potrzebujesz jedynie mąkę, mleko, jajka, cukier i 2 łyżki sproszkowanej, zielonej herbaty. Krem wykonasz z jogurtu greckiego, białej czekolady, cukru pudru, sera białego i truskawek. W herbacie możesz również „marynować” owoce, które dodasz później do ciasta. Wolisz czarną herbatę? Jej mocny wywar dodaj do biszkoptów – doda wypiekom lekko gorzkiego posmaku. Pamiętaj też o zwykłych herbatnikach, które najlepiej smakują w towarzystwie herbaty!

Przewiń do góry