Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Wiosenne otwarcie!

20 marca 2017, 09:00

Wiosna to niezwykła pora roku – nie tylko zwiastuje koniec zimy, ale również jest okazją do symbolicznej zmiany na lepsze. Przysłowiowy nowy, wiosenny początek zapowiada liczne przemiany – wreszcie kwitnie, robi się kolorowo, słonecznie i smacznie. Warto wiedzieć, że wiosnę wita się praktycznie na całym świecie, nawet w Hiszpanii czy odległych Chinach. To najlepsza okazja, by zjeść coś słodkiego!

Co z tą wiosną?

Jare Święto, bo tak nazywano kiedyś pierwszy dzień wiosny, obchodzili już nasi przodkowie Słowianie – oddawali oni cześć Matce Ziemi. Warto dodać, że Marzanna była boginią zimy i śmierci, dlatego jej topienie miało wymiar szczególny – w ten oto sposób próbowano odpędzić złe moce. Cały rytuał oznaczał wtedy to samo, co dzisiaj, czyli symboliczne pożegnanie się z zimą. Tę sztuczną lalkę robi się, zgodnie z tradycją, najczęściej ze słomy, a dodatki są już kwestią indywidualną. Niektórzy dla zabawy dorabiają jej oczy, usta, zęby, nos albo włosy. Cel jest jednak ciągle ten sam: ma wyglądać smutno, szaro i bez wyrazu.

Wiosna w Polsce

A oto garść pozostałych informacji: astronomiczna wiosna zaczyna się na czas równonocy wiosennej i trwa do przesilenia letniego. Mowa o okresie od 20 marca do 20 czerwca, o temperaturach w granicach 5 – 15 stopni Celsjusza. To również czas kwitnienia, zwłaszcza krokusów czy przebiśniegów. W Polsce początek tej pory roku obchodzi się 20 marca – i tak będzie przynajmniej do 2102 roku.

Wiosna na świecie

Szwajcarzy zamiast Marzanny mają bałwana, którego “palą” na ognisku w trakcie święta Sechseläuten. Zdarza się nawet tak, że do środka wkładają lekkie materiały wybuchowe – całość eksploduje i “otwiera” wiosnę. Hiszpanie mają woskowe falle, Hindusi święto Holi, w trakcie którego polewają się kolorową wodą, a Bułgarzy obdarowują się włóczkowymi, czerwono-białymi skrawkami materiałów – gałgankami. Japończycy odpędzają duchy, a Rumunii – uprawiają paparudę, czyli rytualny taniec wywoływania deszczu.

Słoneczny czas słodkości!

Przyjście wiosny to idealny czas na nieco słodkości – nie tylko w formie owoców, ale również ciastek i ciasteczek. Nie ma na co czekać! Puść wodze fantazji, przygotuj dla siebie i swoich bliskich nieco pyszności i ciesz się każdym kolejnym dniem. Pamiętaj, że wiosna to czas delikatnych ciast z galaretką i owocami – możesz przygotować np. lekkie ciasto z galaretką i smaczną pianką lub po prostu sernik z owocową masą. Ciasto biszkoptowe z galaretką zrobisz w godzinę – jest więc szybko i sprawnie! Aby stworzyć przepyszną piankę ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, dodaj żelatynę i jogurt, a następnie wylej na biszkopt. Lubisz owoce? Umieść swoje ulubione na zrobionej wcześniej piance (np. mango, brzoskwinie, truskawki albo borówki) i wszystko polej galaretką.

Przewiń do góry