Zbliża się Dzień Matki!
23 maja 2017, 10:10
Dzień Matki to jeden z najprzyjemniejszych dni w roku – obchodzony jest praktycznie na całym świecie, a ze szczególnym szacunkiem w Polsce. Data obchodów różni się w zależności od kraju,
ale u nas jest to zawsze 26 maja i data ta nigdy się nie zmienia. To fantastyczna okazja, by podarować mamie prezent, najlepiej w postaci słodkiego, pysznego ciasta, ciasteczek lub wymyślnej tarty.
Tradycja
Dzień Matki ma bardzo długą tradycję. Choć trzeba zaznaczyć, że kult matek-bogiń znany był już w starożytności – a dokładniej wśród Greków i Rzymian – to na dobrą sprawę wszystko zaczęło się w XVII wieku, w Anglii. To właśnie tam w niedzielę u matki składano kobietom prezenty, najczęściej pod postacią słodyczy. Nazwa “Dzień Matki” funkcjonuje natomiast dzięki słynnej Amerykance Annie Marie Jarvis, która w 1905 roku oficjalnie ustanowiła święto w Stanach Zjednoczonych. Stało się to do tego stopnia popularne, że Kongres uznał w 1914 roku Dzień Matki świętem narodowym. W tym samym roku pojawił się też w Polsce.
Dzień Matki w Polsce
Mamy są w Polsce darzone niezwykłym uznaniem i poważaniem. Dzieci dziękują matkom za trud i poświęcenie włożone w wychowanie. Jak dziękuje się w Polsce? W formie kwiatów i słodyczy, choć niezwykle popularne są też laurki, czyli ręcznie robione, kolorowane i najczęściej składane kartki papieru. Do dziś uważa się, że nie ma nic lepszego na Dzień Matki jak piękna, starannie wykonana przez pociechę laurka.
Jak jest na świecie?
Warto w Dzień Matki spędzić nieco czasu w kuchni. W większości krajów Dzień Matki obchodzony jest podobnie – dzieci obdarowują je kwiatami, słodkościami albo drobnymi prezentami. Oczywiście, są ciekawe wyjątki. Na Bałkanach dzieci nie wypuszczają matek z łóżek, dopóki te nie obdarują ich pysznymi słodyczami. We Włoszech piecze się specjalne, “serduszkowe” ciasteczka, a w Tajlandii – kolorowymi światełkami dekoruje się domy.
Przygotuj coś dobrego!
Można na tę okazję przygotować coś dobrego dla swojej mamy. Świetnie sprawdzą się kruche ciasteczka w kształcie serca. Zrobisz je bardzo szybko, a smakują wybornie. Potrzebujesz jedynie 230 – 250 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 125 g Maestry Cukierniczej NH MB, jajko i nieco wanilii, z której możesz wygrzebać nasiona. Idealnie pasuje również cynamon. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć je folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm, posyp lekko mąką i piecz w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Jeśli chcesz, by ciasteczka były bardziej dopasowane do sytuacji, możesz przed pieczeniem “napisać” na nich coś osobistego. Do dzieła!