Cukierniczy przepych
Niemcy i Austriacy znani są z zamiłowania do kiełbasek, piwa i golonki. Jednak tak kaloryczne obiady nie mogą się obejść bez wyśmienitych deserów. Okazuje się, że i w tej dziedzinie wykazują niebywałą finezję, fantazję i skłonność do cukierniczego przepychu.
Wspólny element
Kuchnia niemiecka i austriacka mają ze sobą wiele wspólnego – te same smaki, przepisy, a nawet kultura jedzenia. Desery są szczególnie celebrowane, i to zarówno przez Niemców jak i Austriaków. Stały się nieodłącznym elementem codziennego menu, są godnym zwieńczeniem obiadu, miłym składnikiem podwieczorku i przedpołudniowym rytuałem. Wielu wiedeńczyków i berlińczyków zaczyna dzień od wizyty w cukierni, w której zamawiają czarną kawę i kawałek sernika lub strudel z jabłkami.
Jabłkowa ikona
W Niemczech i Austrii odpowiednikiem klasycznego jabłecznika jest Apfelstrudel. To cienkie i delikatne ciasto, w które zawijane są jabłka z cynamonem i rodzynkami. Tajemnicą wyśmienitego strudla jest właściwie rozwałkowane ciasto. Klasyczny strudel jabłkowy podawany jest na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Niemcy mają także inną wersję jabłkowego hitu, pieczonego… bez ciasta. Wystarczy wydrążyć duże jabłko, do środka włożyć, wedle fantazji, rodzynki, orzechy, marmoladę albo nutellę a następnie zapiec w temperaturze ok. 180°C.
Torty i inne słodkości
Drugim ciastem niezwykle popularnym w Niemczech i Austrii jest tzw. Sacher torte, czyli najsłynniejszy tort czekoladowy na świecie. Ciasto zostało stworzone w 1832 r. przez młodego cukiernika Franza Sachera, który pracował na dworze Metternicha. Oryginalna receptura jest jedną z najpilniej strzeżonych tajemnic. Prawdziwy Sacher torte można zjeść w tylko jednej cukierni – w wiedeńskim hotelu Sacher. Niebiańsko smakuje także rodzaj bezy zwanej Salzburskie Nockerln, podawanej z sosem malinowym lub waniliowym. Nieco lżejszy jest przysmak o nazwie Linzer Torte, który z klasycznym tortem ma niewiele wspólnego – to ciasto migdałowe lub orzechowe posmarowane dżemem malinowym, morelowym albo porzeczkowym. Dla fanów klasyki pozostaje zawsze kawa z nieśmiertelnym sernikiem wiedeńskim albo słynne berlińskie pączki.
Przepis na Apfelstrudel
SKŁADNIKI:
Ciasto:
mąka 250g
sól ½ łyżeczki
jajka 1 szt.
masło 250g
olej 1 łyżka
woda 100ml
Nadzienie jabłkowe:
jabłka 7szt.
cynamon 2 łyżeczki
rodzynki ½ szklanki
skórka z cytryny
rum do skropienia nadzienia
Dodatkowo:
roztopione masło 100g
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Zagnieć składniki na ciasto (jeżeli jest zbyt luźne, dosyp trochę mąki) – musi być gładkie i nie kleić się do rąk. Uformuj kulę i odstaw na ok. godzinę. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je w dużą kostkę i wymieszaj z resztą składników. Skrop rumem. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy najcieniej, jak się da – musi być niemal przezroczyste. Następnie przenieś je za pomocą wałka na ściereczkę. Ciasto posmaruj roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą. Na ok. 2/3 powierzchni ciasta ułóż nadzienie i zwiń strudel, wyciągnij spod niego ściereczkę. Zwiń też końce, tak aby nadzienie nie wypadało. Przenieś strudel na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Posmaruj masłem z bułką po wierzchu. Piecz ok. 40- 45 min w temperaturze 190°C.
Przepis na Tort Sachera
SKŁADNIKI:
Ciasto:
czekolada gorzka 2 tabliczki
masło 25 dag
żółtka 6 szt.
białka 6 szt.
szczypta cukru wanilinowego
mąka 25 dag
kakao ½ łyżeczki
cukier puder 15 dag
szczypta soli
marmolada morelowa
Polewa:
gorzka czekolada 2 tabliczki
cukier puder 3 łyżki
śmietana kremówka 30% 130 g
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do białek dodaj szczyptę soli. Następnie ubij je, dosypując cukier puder. Odstaw. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia. Masło ucieraj mikserem, aż zmieni kolor na biały i będzie puszyste. Pomału dolewaj roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Do masy maślano-czekoladowej dodaj żółtka, ciągle ucierając. Na końcu dodaj szczyptę cukru waniliowego. Do masy czekoladowej dodawaj po łyżce piany z białek drewnianą łyżką. Na końcu wsyp przesianą mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 28 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Wylej ciasto, wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w 180°C.
Polewa:
Połam czekoladę i umieść ją w garnku. Do czekolady wlej kremówkę i wsyp cukier puder. Garnek postaw nad kąpielą wodną. Delikatnie mieszaj. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij ją z kąpieli wodnej
Wykonanie:
Wystudzone ciasto przetnij na 2 placki. Przełóż marmoladą morelową (zostaw 4 łyżki do posmarowania wierzchu). Wierzch posmaruj marmoladą oraz polej polewą czekoladową.
Zobacz również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży