Zbliża się Dzień Matki!
Dzień Matki to jeden z najprzyjemniejszych dni w roku – obchodzony jest praktycznie na całym świecie, a ze szczególnym szacunkiem w Polsce. Data obchodów różni się w zależności od kraju,
ale u nas jest to zawsze 26 maja i data ta nigdy się nie zmienia. To fantastyczna okazja, by podarować mamie prezent, najlepiej w postaci słodkiego, pysznego ciasta, ciasteczek lub wymyślnej tarty.
Tradycja
Dzień Matki ma bardzo długą tradycję. Choć trzeba zaznaczyć, że kult matek-bogiń znany był już w starożytności – a dokładniej wśród Greków i Rzymian – to na dobrą sprawę wszystko zaczęło się w XVII wieku, w Anglii. To właśnie tam w niedzielę u matki składano kobietom prezenty, najczęściej pod postacią słodyczy. Nazwa “Dzień Matki” funkcjonuje natomiast dzięki słynnej Amerykance Annie Marie Jarvis, która w 1905 roku oficjalnie ustanowiła święto w Stanach Zjednoczonych. Stało się to do tego stopnia popularne, że Kongres uznał w 1914 roku Dzień Matki świętem narodowym. W tym samym roku pojawił się też w Polsce.
Dzień Matki w Polsce
Mamy są w Polsce darzone niezwykłym uznaniem i poważaniem. Dzieci dziękują matkom za trud i poświęcenie włożone w wychowanie. Jak dziękuje się w Polsce? W formie kwiatów i słodyczy, choć niezwykle popularne są też laurki, czyli ręcznie robione, kolorowane i najczęściej składane kartki papieru. Do dziś uważa się, że nie ma nic lepszego na Dzień Matki jak piękna, starannie wykonana przez pociechę laurka.
Jak jest na świecie?
Warto w Dzień Matki spędzić nieco czasu w kuchni. W większości krajów Dzień Matki obchodzony jest podobnie – dzieci obdarowują je kwiatami, słodkościami albo drobnymi prezentami. Oczywiście, są ciekawe wyjątki. Na Bałkanach dzieci nie wypuszczają matek z łóżek, dopóki te nie obdarują ich pysznymi słodyczami. We Włoszech piecze się specjalne, “serduszkowe” ciasteczka, a w Tajlandii – kolorowymi światełkami dekoruje się domy.
Przygotuj coś dobrego!
Można na tę okazję przygotować coś dobrego dla swojej mamy. Świetnie sprawdzą się kruche ciasteczka w kształcie serca. Zrobisz je bardzo szybko, a smakują wybornie. Potrzebujesz jedynie 230 – 250 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 125 g Maestry Cukierniczej NH MB, jajko i nieco wanilii, z której możesz wygrzebać nasiona. Idealnie pasuje również cynamon. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć je folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm, posyp lekko mąką i piecz w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Jeśli chcesz, by ciasteczka były bardziej dopasowane do sytuacji, możesz przed pieczeniem “napisać” na nich coś osobistego. Do dzieła!
Zobacz również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży