Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort migdałowo-orzechowy

Tort migdałowo-orzechowy

Receptura

Biszkopt migdałowy:

  • białko180 g
  • cukier kryształ 45 g
  • mączka migdałowa 150 g
  • cukier puder 150 g
  • mąka pszenna 30 g

Krem Russel na bazie czekolady:

Krem orzechowy:

  • krem Russel725 g
  • orzechy włoskie (drobne)220 g
  • pasta orzechowa45 g
  • kakao20 g
  • wódka orzechowa50 g

Żelka czarna porzeczka:

  • pulpa czarna porzeczka 100%1000 g
  • zimna woda80 g
  • żelatyna40 g

Masa prażynkowa:

Tynk na bazie kremu Prima:

Drip z białej czekolady:

Nakropka:

  • cukier kryształ75 g
  • woda150 g
  • wódka orzechowa30 g

Dekoracja:

  • czekoladowe kulki
  • makaroniki

Technika wykonania

Jak przygotować tort migdałowo-orzechowy w kolorze Pantone 2024 Peach Fuzz?

Biszkopt migdałowy

Ubij białko, dodając na 2 razy cukier kryształ. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj i połącz z ubitym białkiem. Blachę 40x60 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na papier i równo rozsmaruj. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220°C.

Krem Russel

Beleaf PlantBetter ubij na puszystą gładką masę. Żółtka z cukrem ubij na parze. Czekoladę rozpuść. Żółtka z cukrem schłodź do temperatury ok. 50°C. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i połącz na jednolitą masę. Do ubitego Beleaf PlantBetter dodaj masę z żółtek, cukru i czekolady schłodzoną do 30°C. Całość dokładnie wymieszaj na wolnych obrotach. Na koniec, również na wolnych obrotach, dodaj spirytus.

Krem orzechowy

Do kremu Russel dodaj pastę orzechową i drobno posiekane orzechy włoskie, a także przesiej kakao. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach, a w końcowej fazie dodaj alkohol.

Żelka czarna porzeczka

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę podgrzej. Do ciepłej pulpy dodaj namoczoną żelatynę – dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Masę równo rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem na pożądaną grubość. Odstaw do schłodzenia.

Masa prażynkowa

Rozpuść czekoladę w mikrofali, a następnie połącz z pastą orzechową. Do masy dodaj miękki tłuszcz, prażynkę i całość delikatnie wymieszaj.

Tynk na bazie kremu Prima

Ubij krem Prima Kreemi White SG płaskim mieszadłem. Czekoladę rozpuść w mikrofali. Do ubitej Primy dodaj rozpuszczoną czekoladę (temperatura około 30℃) i wymieszaj na jednolitą masę. Barwnik brzoskwiniowy dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniego koloru.

Drip z białej czekolady

Rozpuść czekoladę i połącz z olejem Top Q. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Nakropka

Cukier i wodę zagotuj. Ostudź i wymieszaj z orzechówką. Dobrze schłodź.

Jak złożyć tort?

Z rolady migdałowej wytnij 4 krążki o takiej samej średnicy.

Ważne! Tort możesz złożyć przy użyciu wysokiej ramki metalowej lub bez (kolejność składania będzie taka sama). Przy użyciu ramki metalowej masz gwarancję równego złożenia tortu.

W ramce metalowej na spód wyłóż blat biszkoptowy, delikatnie nasącz nakropką. Na tak przygotowany biszkopt wyłóż cienką warstwę prażynki – rozsmaruj równomiernie po całym biszkopcie. Na prażynkę równomiernie nałóż warstwę kremu orzechowego. Całość przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu.

Z przestudzonej i stężałej żelki wytnij okrąg (średnicy o ok. 1 cm mniejszy niż biszkopt).

Biszkopt nasącz nakropką. Tak przygotowany przesmaruj równomiernie kremem. Na wierzch połóż żelkę z czarnej porzeczki. Całość przykryj kremem orzechowym. Równomiernie rozsmaruj i przykryj kolejnym biszkoptem.

Biszkopt nasącz nakropką. Na tak przygotowany biszkopt wyłóż cienką warstwę prażynki – rozsmaruj równomiernie po całym biszkopcie. Na prażynkę równomiernie nałóż warstwę kremu orzechowego. Całość przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu.

Biszkopt delikatnie nasącz i nałóż na niego bardzo cienką warstwę kremu – bardzo równo rozsmaruj. Całość odstaw do chłodni.

Dobrze schłodzony tort wyjmij z rantu. Nałóż pierwszą warstwę tynku – dokładnie i równo obsmaruj cały tort. Im dokładniej to zrobisz, tym efekt końcowy będzie bardziej zaskakujący dla konsumenta. Schłodź.

Na schłodzony tort nanieś drugą warstwę tynku. Ponownie schłodź.

Drip doprowadź do formy półpłynnej – lejącej. Tak przygotowaną masą wykończ dookoła rant tortu. Na koniec tort możesz przyozdobić makaronikami, kuleczkami czekoladowymi lub świeżymi owocami.

tortykremybiszkopt

Inne przepisy z tej kategorii