Doskonałe pączki wg Macieja Pisarka
Pączki z konfiturą pomarańczową
Biga:
- 200g mąki extra do wypieków drożdżowych
- 150g mleka
- 2g drożdży
Ciasto pączkowe:
- 350 g biga
- 350 g mąki extra do wypieków drożdżowych
- 100 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 10 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- frytura Maestro Sol
Konfitura pomarańczowa:
- 1 kg soczystych pomarańczy
- 200 g drobnego cukru żelującego
- laska wanilii
Pączki…. bez nich ciężko wyobrazić sobie Tłusty Czwartek. Przygotowanie idealnego pączka, to zadanie o tyle trudne, że każdy zna ten smak. Swoim przepisem na ten pyszny, nie tylko karnawałowy, przysmak podzielił się z nami Maciej Pisarek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie Bigi:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku i wymieszać z mąką w misce. Lekko wyrobić, uformować kulę, przykryć i pozostawić na 8 godzin w temp. pokojowej.
Przygotowanie pączków:
Mąkę przesiać do dzieży robota kuchennego z nakładką do ciast drożdżowych lub do miski. Bigę odgazować, pokroić na małe kawałki i dorzucić do mąki. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki, razem z cukrem, żółtkami i przyprawami. W przypadku braku robota kuchennego , zarobić ciasto w misce z pomocą łyżki drewnianej, następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać ok. 5 min po czym dodać zimne masło pokrojone w kostkę i spirytus. Wyrabiać ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do wyrośnięcia w misce przez ok.godzinę następnie ciasto odgazować i podzielić na równe porcje, powinno wyjść 10 szt. Uformować kuleczki i pozostawić je do podrośnięcia na desce podsypaną mąką. Kiedy pączki podwoją swoją objętość należy je smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym.
Przygotowanie konfitury:
Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości owoców wycisnąć sok. Cząstki owoców przełożyć do rondelka zasypać cukrem i gotować. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyjąć nasiona i dodać do konfitury. Całość lekko odparować i pozostawić do przestygnięcia. Usmażone pączki nadziewać zimną konfiturą z rękawa cukierniczego. Na koniec posypać cukrem pudrem.