Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Doskonałe pączki wg Macieja Pisarka

Pączki z konfiturą pomarańczową

Biga:

  • 200g mąki extra do wypieków drożdżowych
  • 150g mleka
  • 2g drożdży

Ciasto pączkowe:

  • 350 g biga
  • 350 g mąki extra do wypieków drożdżowych
  • 100 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • frytura Maestro Sol

Konfitura pomarańczowa:

  • 1 kg  soczystych pomarańczy
  • 200 g drobnego cukru żelującego
  • laska wanilii

Pączki…. bez nich ciężko wyobrazić sobie Tłusty Czwartek.  Przygotowanie idealnego pączka, to zadanie o tyle trudne, że każdy zna ten smak. Swoim przepisem na ten pyszny, nie tylko karnawałowy, przysmak podzielił się z nami Maciej Pisarek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie Bigi:

Drożdże rozpuścić w  zimnym mleku i wymieszać z mąką w misce. Lekko wyrobić, uformować kulę, przykryć i pozostawić na 8 godzin w temp. pokojowej.

Przygotowanie pączków:

Mąkę przesiać do dzieży robota kuchennego z nakładką do ciast drożdżowych lub do miski. Bigę odgazować, pokroić na małe kawałki i dorzucić do mąki. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki, razem z cukrem, żółtkami i przyprawami. W przypadku braku robota kuchennego , zarobić ciasto w misce z pomocą łyżki drewnianej, następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać ok. 5 min po czym dodać zimne masło pokrojone w kostkę i spirytus. Wyrabiać ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do wyrośnięcia w misce przez ok.godzinę następnie ciasto odgazować i podzielić na równe porcje, powinno wyjść 10 szt. Uformować kuleczki i pozostawić je do podrośnięcia na desce podsypaną mąką. Kiedy pączki podwoją swoją objętość należy je smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym.

Przygotowanie konfitury:

Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości owoców wycisnąć sok. Cząstki owoców przełożyć do rondelka zasypać cukrem i gotować. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyjąć nasiona i dodać do konfitury. Całość lekko odparować i pozostawić do przestygnięcia. Usmażone pączki nadziewać zimną konfiturą z rękawa cukierniczego. Na koniec posypać cukrem pudrem.

 

Przewiń do góry