Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Ach ta drożdżówka!

Ciasto drożdżowe:

  • 1000 g mąka pszenna typ 550
  • 500 g zimna woda
  • 250 g Kruszwica Backstabil
  • 100 g jaja
  • 70 g drożdże
  • 50 g mleko w proszku pełne
  • 5 g sól

Masa serowa:

  • 250 g Kruszwica Kaltkrem plus
  • 500 g mleko zimne 3,2%
  • 100 g cukier puder
  • 750 g ser twarogowy
  • 150 g jaja
  • 100 g namoczone rodzynki

Idealne do szkoły, pracy, na drugie śniadanie i podwieczorek. Pyszne, pożywne, dodające energii i przede wszystkim wspaniale poprawiające nastrój w jesienne dni. Drożdżówki. I to jakie… Najlepsze! Bo według oryginalnego przepisu Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego.

Proste w przygotowaniu i zawsze tak samo fantastyczne w smaku.

Ciasto drożdżowe
Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć na jednolitą gładka masę. Najpierw 2 minuty na wolnych obrotach, potem 5 minut na szybkich. Ciasto odstawić na 10 minut.

Masa serowa
Przygotowanie:

Kaltkrem plus, mleko i cukier połączyć za pomocą mikser na jednolitą masę. Do masy dodać jaja, zmielony ser twarogowy i wymieszać na jednolitą masę. Dosypać rodzynki i delikatnie zamieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.

Formujemy okrągłe drożdżówki. Smarujemy mieszanka jaja, mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdżówki lekko podrosną – odciskamy na środku kółko, smarujemy mieszaniną jajka, mleka i uzupełniamy masą serową. Odstawiamy do dalszego rośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika na 180˚C na około 15 minut.

Przewiń do góry