Ach ta drożdżówka!
Ciasto drożdżowe:
- 1000 g mąka pszenna typ 550
- 500 g zimna woda
- 250 g Kruszwica Backstabil
- 100 g jaja
- 70 g drożdże
- 50 g mleko w proszku pełne
- 5 g sól
Masa serowa:
- 250 g Kruszwica Kaltkrem plus
- 500 g mleko zimne 3,2%
- 100 g cukier puder
- 750 g ser twarogowy
- 150 g jaja
- 100 g namoczone rodzynki
Idealne do szkoły, pracy, na drugie śniadanie i podwieczorek. Pyszne, pożywne, dodające energii i przede wszystkim wspaniale poprawiające nastrój w jesienne dni. Drożdżówki. I to jakie… Najlepsze! Bo według oryginalnego przepisu Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego.
Proste w przygotowaniu i zawsze tak samo fantastyczne w smaku.
Ciasto drożdżowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć na jednolitą gładka masę. Najpierw 2 minuty na wolnych obrotach, potem 5 minut na szybkich. Ciasto odstawić na 10 minut.
Masa serowa
Przygotowanie:
Kaltkrem plus, mleko i cukier połączyć za pomocą mikser na jednolitą masę. Do masy dodać jaja, zmielony ser twarogowy i wymieszać na jednolitą masę. Dosypać rodzynki i delikatnie zamieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.
Formujemy okrągłe drożdżówki. Smarujemy mieszanka jaja, mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdżówki lekko podrosną – odciskamy na środku kółko, smarujemy mieszaniną jajka, mleka i uzupełniamy masą serową. Odstawiamy do dalszego rośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika na 180˚C na około 15 minut.