Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Babka wielkanocna z Backstabilem

SKŁADNIKI:

  • 500g mąka pszenna
  • 300g mleko
  • 100g żółtka
  • 200g Kruszwica Backstabil
  • 30g drożdże
  • 40g skórka pomarańczowa
  • 60g rodzynki w rumie

Tradycyjna drożdżowa baba, jako prawdziwy symbol Świąt Wielkiej Nocy, powinna być po prostu doskonała! Jak sprostać temu wyzwaniu? Wystarczy skorzystać z przepisu Mistrza Świata w cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, który zdradza swój sekretny składnik – mieszankę tłuszczowo-cukrową Kruszwica Backstabil.

Wykonanie:

  1. Do kociołka wsypać mąkę, dodać żółtka, drożdże, Backstabil, a na końcu letnie mleko. Zamieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić do wstępnego wyrośnięcia.
  2. Ciasto ponownie zamieszać i dodać rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
  3. Masę nałożyć do formy na babkę z kominem (dobrze nasmarowaną tłuszczem) do wysokości około 1/3. Odstawić do garownika na 30 – 40 minut (temp. 35℃, wilgotność około 75%).
  4. Odpiec w temp. 200 ℃ przez. 40-45 minut w zależności od pieca i wielkości babki. Wykończyć w pomadzie wodnej i udekorować rodzynkami oraz skórką.
Przewiń do góry