Babka wielkanocna z backstabilem
SKŁADNIKI:
- 500g mąka pszenna
- 300g mleko
- 100g żółtka
- 200g backstabil
- 30g drożdże
- 40g skórka pomarańczowa
- 60g rodzynki w rumie
Tradycyjna drożdżowa baba, jako prawdziwy symbol Świąt Wielkiej Nocy, powinna być po prostu doskonała! Jak sprostać temu wyzwaniu? Wystarczy skorzystać z przepisu, Mistrza Świata w cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego.
Wykonanie:
- Do kociołka wsypać mąkę, dodać żółtka, drożdże, backstabil, a na końcu letnie mleko. Zamieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić do wstępnego wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie zamieszać i dodać rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
- Masę nałożyć do formy na babkę z kominem (dobrze nasmarowaną tłuszczem) do wysokości około 1/3. Odstawić do garownika na 30 – 40 minut (temp. 35℃, wilgotność około 75%).
- Odpiec w temp. 200 ℃ przez. 40-45 minut w zależności od pieca i wielkości babki. Wykończyć w pomadzie wodnej i udekorować rodzynkami oraz skórką.