Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Faworki

SKŁADNIKI:

  • Mąka pszenna – 600 g
  • Żółtka – 325 g
  • Gęsta śmietana 10% – 185 g
  • Kruszwica Backstabil – 100 g
  • Spirytus – 8 g

Karnawał bez faworków? W Polsce taka sytuacja nie może mieć miejsca. Chrust to nasza narodowa duma i chluba. Zachwyca chrupkością, lekkością i subtelnym aromatem. Podpowiadamy jak przygotować lekkie jak piórko, klasyczne faworki. Oczywiście samo przygotowanie ciasta to połowa sukcesu. Drugą stanowi sam proces smażenia. A tu kluczowy jest dobór frytury. My polecamy, idealną do tych lekkich ciastek, Maestro Sol od Kruszwicy.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać. Najpierw przez 2 minuty na wolnych obrotach, następnie 7 minut na szybkich, do momentu połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
  2. Gotowe ciasto przenieść na stolnicę i za pomocą wałka zbijać do momentu, aż w cieście będzie widać pęcherzyki powietrza.
  3. Ciasto przykryć szczelnie i odstawić, żeby odpoczęło.
  4. Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej i wykrawać z niego faworki.
  5. Czas smażenia około 6 – 7 minut, temp. ok 175℃.
Przewiń do góry