Sernik krakowski
CIASTO KRUCHE:
- 1000 g KRUSZWICA Kruche
- 400 g margaryna Qualita 80%
- 100 g jaja
MASA SEROWA:
- 4000 g twaróg półtłusty
- 560 g margaryna Qualita 80%
- 560 g cukier kryształ
- 400 g jaja
- 80 g mąka ziemniaczana
- 100 g skórka pomarańczowa
- 100 g rodzynki
Choć wbrew powszechnej opinii, sernik nie ma polskiego rodowodu, to wspaniałe ciasto stało się prawdziwym symbolem naszego cukiernictwa. Przygotowujemy je w najróżniejszych wersjach, odsłaniając najciekawsze oblicza serowego wypieku.
Dziś zapraszamy do wypróbowania receptury Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, na doskonały sernik krakowski.
SERNIK KRAKOWSKI
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
Składniki wymieszaj przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Przygotowane ciasto schłodź w temperaturze 4-8˚C przez co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę i odpiecz na lekko złoty kolor. Temperatura pieczenia: 180˚C, czas pieczenia: 12-15 minut.
Sposób przygotowania masy serowej:
Utrzyj margarynę z cukrem, dodaj zmielony twaróg i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jaja i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj zmielony twaróg i dokładnie połącz wszystkie składniki.
Masę serową wylej na upieczony spód, rozsmaruj, na wierzchu ułóż paski z ciasta kruchego.
Sernik odpiecz w 180 stopniach przez około 60-75 minut i wykończ pomadą.