Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Sernik krakowski

CIASTO KRUCHE:

MASA SEROWA:

  • 4000 g twaróg półtłusty
  • 560 g margaryna Qualita 80%
  • 560 g cukier kryształ
  • 400 g jaja
  • 80 g mąka ziemniaczana
  • 100 g skórka pomarańczowa
  • 100 g rodzynki

Choć wbrew powszechnej opinii, sernik nie ma polskiego rodowodu, to wspaniałe ciasto stało się prawdziwym symbolem naszego cukiernictwa. Przygotowujemy je w najróżniejszych wersjach, odsłaniając najciekawsze oblicza serowego wypieku.

Dziś zapraszamy do wypróbowania receptury Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, na doskonały sernik krakowski.

SERNIK KRAKOWSKI

Sposób przygotowania ciasta kruchego:

Składniki wymieszaj przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Przygotowane ciasto schłodź w temperaturze 4-8˚C przez co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę i odpiecz na lekko złoty kolor. Temperatura pieczenia: 180˚C, czas pieczenia: 12-15 minut.

Sposób przygotowania masy serowej:

Utrzyj margarynę z cukrem, dodaj zmielony twaróg i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jaja i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj zmielony twaróg i dokładnie połącz wszystkie składniki.

Masę serową wylej na upieczony spód, rozsmaruj, na wierzchu ułóż paski z ciasta kruchego.

Sernik odpiecz w 180 stopniach przez około 60-75 minut i wykończ pomadą.

Przewiń do góry