Baba wielkanocna z Backstabilem
Tradycyjna drożdżowa baba, jako prawdziwy symbol Świąt Wielkiej Nocy, powinna być po prostu doskonała! Jak sprostać temu wyzwaniu? Wystarczy skorzystać z przepisu Mistrza Świata w cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, który zdradza swój sekretny składnik – mieszankę tłuszczowo-cukrową Kruszwica Backstabil.
Receptura
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna500 g
- Mleko300 g
- Żółtka100 g
- Kruszwica Backstabil zobacz200 g
- Drożdże30 g
- Skórka pomarańczowa40 g
- Rodzynki w rumie60 g
Jak zrobić babę wielkanocną z Backstabilem
Do kociołka wsyp mąkę, dodaj żółtka, drożdże, Backstabil, a na końcu letnie mleko. Zamieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostaw do wstępnego wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zamieszaj i dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Masę nałóż do formy na babę z kominem (dobrze nasmarowaną tłuszczem) do wysokości około 1/3. Odstaw do garownika na 30 – 40 minut (temp. 35℃, wilgotność około 75%).
Piecz w temp. 200 ℃ przez. 40-45 minut, w zależności od pieca i wielkości babki. Wykończ w pomadzie wodnej i udekoruj rodzynkami oraz skórką.