Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Baba wielkanocna z Backstabilem

Baba wielkanocna z Backstabilem - Banner

Tradycyjna drożdżowa baba, jako prawdziwy symbol Świąt Wielkiej Nocy, powinna być po prostu doskonała! Jak sprostać temu wyzwaniu? Wystarczy skorzystać z przepisu Mistrza Świata w cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, który zdradza swój sekretny składnik – mieszankę tłuszczowo-cukrową Kruszwica Backstabil.

Receptura

SKŁADNIKI:

Jak zrobić babę wielkanocną z Backstabilem

Do kociołka wsyp mąkę, dodaj żółtka, drożdże, Backstabil, a na końcu letnie mleko. Zamieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostaw do wstępnego wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zamieszaj i dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Masę nałóż do formy na babę z kominem (dobrze nasmarowaną tłuszczem) do wysokości około 1/3. Odstaw do garownika na 30 – 40 minut (temp. 35℃, wilgotność około 75%).
Piecz w temp. 200 ℃ przez. 40-45 minut, w zależności od pieca i wielkości babki. Wykończ w pomadzie wodnej i udekoruj rodzynkami oraz skórką.

drożdżoweWielkanoc

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty