Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Ekler: przepis

Ekler: przepis - Image

Najbardziej klasyczne ciasto parzone? Eklery! Wyjątkowe w swojej lekkości, stanowią nieodzowną część oferty najlepszych cukierni i piekarni. Specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy przepis perfekcyjny – wprost od naszych mistrzów cukiernictwa! Podążaj dokładnie za naszymi wskazówkami, a stworzysz deser, którego nie zapomni żaden miłośnik słodkości!

Receptura

Receptura na ciasto parzone:

Krem waniliowy półtłusty:

Polewa do wykończania eklerów:

  • Pomada wodna
  • Barwnik pomarańczowy

Ciasto parzone na elkery

Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj margarynę i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 3-6 min. stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu, do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny i zacznie odchodzić od brzegu naczynia. Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok. 70℃. Stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta:

  • ciasto o zbyt sztywnej konsystencji da małą objętość wyrobów

  • ciasto o luźnej, wolnej konsystencji spowoduje zaś rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów.

Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj eklery i wypiekaj.

Temperatura pieczenia ciasta parzonego: początkowa 230℃ przez około 10-15 minut. Następnie otwórz piekarnik, wypuść nadmiar pary i dosusz w temp. 220℃ przez około 5-10 minut.

Upieczone, ostudzone eklery przetnij na pół. Za pomocą worka cukierniczego z końcówką napełniaj kremem jedną połówkę i przykrywaj drugą połówką. Całość udekoruj.

Krem waniliowy do eklerów

Margarynę napowietrz. Składniki na krem wymieszaj na jednolitą, gładką masę za pomocą miksera. Odstaw na 15 minut. Do napowietrzonej margaryny dodawaj porcjami krem waniliowy.]

Polewa do eklerów

Pomadę wodną lekko podgrzej (temp. ok. 40-42℃), dodaj barwnik i dokładnie wymieszaj.

Wierzchnią część eklera zanurz w pomadzie, odstaw do zastygnięcia i przykryj drugą połówkę, napełnioną wcześniej kremem.

kremyparzone

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty