Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Faworki zwane inaczej chrustem

Faworki zwane inaczej chrustem - Banner

Karnawał bez faworków? Raczej nie w Polsce ;) Chrust to nasza narodowa duma i chluba. Zachwyca chrupkością, lekkością i subtelnym aromatem. Podpowiadamy jak przygotować lekkie jak piórko, klasyczne faworki. Oczywiście samo przygotowanie ciasta to połowa sukcesu. Drugą stanowi sam proces smażenia. A tu kluczowy jest dobór tłuszczu. My polecamy, idealną do tych lekkich ciastek, fryturę Maestro Sol od Kruszwicy.

Receptura

Jak zrobić faworki (chrust) - wykonanie

Wszystkie składniki wymieszaj. Najpierw przez 2 minuty na wolnych obrotach, następnie 7 minut na szybkich, do momentu połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
Gotowe ciasto przenieś na stolnicę i za pomocą wałka zbijaj do momentu, aż w cieście będzie widać pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykryj szczelnie i odstaw, żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj możliwie najcieniej i wykrawaj z niego faworki.
Czas smażenia: ok. 6 – 7 minut, temp. ok 175℃.

smażonekarnawał

Sprawdź nasze produkty