Faworki zwane inaczej chrustem
Karnawał bez faworków? Raczej nie w Polsce ;) Chrust to nasza narodowa duma i chluba. Zachwyca chrupkością, lekkością i subtelnym aromatem. Podpowiadamy jak przygotować lekkie jak piórko, klasyczne faworki. Oczywiście samo przygotowanie ciasta to połowa sukcesu. Drugą stanowi sam proces smażenia. A tu kluczowy jest dobór tłuszczu. My polecamy, idealną do tych lekkich ciastek, fryturę Maestro Sol od Kruszwicy.
Receptura
- Mąka pszenna600 g
- Żółtka325 g
- Gęsta śmietana 10% 185 g
- Kruszwica Backstabil zobacz100 g
- Spirytus8 g
Do smażenia:
- Frytura Maestro Sol zobacz
Jak zrobić faworki (chrust) - wykonanie
Wszystkie składniki wymieszaj. Najpierw przez 2 minuty na wolnych obrotach, następnie 7 minut na szybkich, do momentu połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
Gotowe ciasto przenieś na stolnicę i za pomocą wałka zbijaj do momentu, aż w cieście będzie widać pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykryj szczelnie i odstaw, żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj możliwie najcieniej i wykrawaj z niego faworki.
Czas smażenia: ok. 6 – 7 minut, temp. ok 175℃.