Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Maślana półfrancuska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Maślana półfrancuska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - Banner

Zwykła drożdżówka? Nic bardziej mylnego. To niepozorne ciastko skrywa w sobie prawdziwe bogactwo smaków i faktur. Każdy kęs przyjemnie chrupie w ustach oraz zachwyca delikatnym smakiem i aromatem masła. Słodycz kruszonki, doskonale komponuje się z wyjątkowym, lekko cierpkim smakiem rabarbaru.

Receptura

Składniki na ciasto drożdżowe

Składniki na Kaltrem

Składniki na kruszonkę (opcjonalnie)

TECHNIKA WYKONANIA

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę, mieszając w maszynie przez 2 minuty na wolnych obrotach, a następnie 4 minuty na szybkich. Schładzaj przez około 20 - 30 minut w temp. 5°C.

Jak zrobić ciasto półfrancuskie?

Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkuj w formę prostokąta. Na środek połóż margarynę Maestra Delicate puff pastry MB, załóż brzegi ciasta drożdżowego szczelnie okrywając margarynę.

Rozwałkuj na prostokąt na grubość około 8 mm. Złóż na trzy. Obróć o 90°. Rozwałkuj na prostokąt grubości około 8 mm. Złóż na 3. Schładzaj przez około 30 minut w temp. 5°C. Po schłodzeniu obróć o 90˚ i ponownie rozwałkuj na 3. Schładzaj około 30 min. Rozwałkuj ciasto w prostokąt na grubość około 3 mm. Uformuj nadając pożądany kształt. Przed włożeniem do garowania posmaruj mlekiem z jajkiem, za pomocą worka cukierniczego nałóż niewielką ilość Kaltkremu, rabarbar i posyp cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym – na końcu zasyp delikatnie kruszonką.

Gotowe wyroby możesz mrozić. Wyroby mrożone przed garowaniem rozmrażaj około 45 min w temp pokojowej.

Wymieszaj składniki na jednolitą masę i odstaw na 15 minut.

Jak przygotować kruszonkę?

Składniki wymieszaj, tworząc kruszonkę.

Garowanie ciasta

W zależności od wielkości wyrobu maksymalnie do 60 min.
Temperatura garowania: 27°C.
Wilgotność: 75%.

Odpiek:

Piec wsadowy: temp. 230/215°C; czas około 18 min.
Piec obrotowy: temp. 200°C; czas około 16 min.

drożdżowekruchelistkujące

Inne przepisy z tej kategorii