Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na sernik krakowski

Przepis na sernik krakowski - Banner

Choć wbrew powszechnej opinii, sernik nie ma polskiego rodowodu, to stał się już prawdziwym symbolem naszego cukiernictwa. Przygotowujemy je w najróżniejszych wersjach, odsłaniając najciekawsze oblicza serowego wypieku.

Dziś zapraszamy do wypróbowania receptury Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, na sernik krakowski z wykorzystaniem mieszanki gwarantującej proste i szybkie wykonanie ciasta kruchego.

Receptura

Masa serowa:

  • Twaróg półtłusty4000 g
  • Margaryna Qualita 80% zobacz560 g
  • Cukier kryształ560 g
  • Jaja400 g
  • Mąka ziemniaczana80 g
  • Skórka pomarańczowa100 g
  • Rodzynki100 g

TECHNIKA WYKONANIA

Ciasto kruche do sernika krakowskiego

Składniki wymieszaj przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Przygotowane ciasto schłodź w temperaturze 4 - 8˚C przez co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę i odpiecz na lekko złoty kolor. Temperatura pieczenia: 180˚C, czas pieczenia: 12 - 15 minut.

Masa serowa na sernik

Utrzyj margarynę z cukrem, dodaj zmielony twaróg i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jaja i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj zmielony twaróg i dokładnie połącz wszystkie składniki.

Masę serową wylej na upieczony spód, rozsmaruj, na wierzchu ułóż paski z ciasta kruchego.

Sernik piecz w 180 ˚C stopniach przez około 60 - 75 minut i wykończ pomadą.

kruchesernikiWielkanocBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty