Przepis na sernik krakowski
Choć wbrew powszechnej opinii, sernik nie ma polskiego rodowodu, to stał się już prawdziwym symbolem naszego cukiernictwa. Przygotowujemy je w najróżniejszych wersjach, odsłaniając najciekawsze oblicza serowego wypieku.
Dziś zapraszamy do wypróbowania receptury Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, na sernik krakowski z wykorzystaniem mieszanki gwarantującej proste i szybkie wykonanie ciasta kruchego.
Receptura
Ciasto kruche
- Kruszwica Kruche zobacz1000 g
- Margaryna Qualita 80% zobacz400 g
- Jaja100 g
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty4000 g
- Margaryna Qualita 80% zobacz560 g
- Cukier kryształ560 g
- Jaja400 g
- Mąka ziemniaczana80 g
- Skórka pomarańczowa100 g
- Rodzynki100 g
TECHNIKA WYKONANIA
Ciasto kruche do sernika krakowskiego
Składniki wymieszaj przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Przygotowane ciasto schłodź w temperaturze 4 - 8˚C przez co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę i odpiecz na lekko złoty kolor. Temperatura pieczenia: 180˚C, czas pieczenia: 12 - 15 minut.
Masa serowa na sernik
Utrzyj margarynę z cukrem, dodaj zmielony twaróg i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jaja i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj zmielony twaróg i dokładnie połącz wszystkie składniki.
Masę serową wylej na upieczony spód, rozsmaruj, na wierzchu ułóż paski z ciasta kruchego.
Sernik piecz w 180 ˚C stopniach przez około 60 - 75 minut i wykończ pomadą.